Bekijk foto's
Theater

Honderd

Toneelhuis, Martha!tentatief, Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen

Een verslag uit de rafelrand van de stad

In elke stad is er wel zo’n baan. Een baan die het verkeer de stad in en uit leidt. Een baan waar alles samenwaait wat ergens anders losligt. Een baan waar je niet wil komen, maar soms toch gewoon moet zijn.

Dit is het verhaal van die baan. Een te drukke baan. Een troosteloze baan. Een zwerfvuilbaan. Een baan van verlies. Een baan van aankomst. Een baan van hoop. Een baan met dromen. Een baan vol verborgen schoonheid. Een mensenbaan.

Schrijver Bart Van Nuffelen en audiomaker Pauline Augustyn dwaalden maandenlang over de Bisschoppenhoflaan. Ze zagen het lente, zomer en herfst worden. Ze spraken er met honderd bewoners. Ze gaven de baan een stem. 

Honderd is een voorstelling door Slongs (Charissa Parassiadis), die de verhalen vertelt samen met Scale (Kris Strybos) die ook voor de bezwerende soundscape zorgt. Ruud Gielens regisseert.

Op 16 juni 2024 was er een unieke theatrale avond waarop eenmalig honderd bewoners van de Bisschoppenhoflaan de oneindige vlakte van de Bourla betreden tijdens de voorstelling.

De 100 bewoners waren Steve Vandoorsselaer, Godelieve Lecoq, Ken Dockx, Joseph De Schepper, Christel D’Heu, Luci Dumortier, Baidon Grideon, Nikola Mirkovic, Marie-Louise De Geest, Sylvia Claessens, Mia Vanhoogendorp, Carine Van den Broeck, Wim Janssens, Cristina Restrepo, Bakre Karkosh, Adriaan Vangelabeek, Sonia Fertinel, Inge Adriaenssens, Lilian Adjei, Gifty Naana Adjei, Anthony Adjei, Hekimo, Meghan Maboh, Massimo Torfs, Chaima Dahraoui Yanez, Violeta Ospina Diaz, Fotini Gianno Moulou, Ferial Asfour, Afia ‘Fifi’ Gyamenah, Seref Karakus, Omar Zerijouh, Manpreet Singh, Navtej Singh, Javnit Singh, Harkrrish Singh Dang, Dikra Tahri, Murat Agzibagli, Mojeebullah Samady, Dunya Samady, Husna Samady, Amina Messaoudi, Amal Nadar, Asma Abdelmoumen, Haron Poulahya, 
Luk Guetens, Carine Dewinter, Mira Abuekhanoud, Niko Dekeuckelaere, Thilde Dekeuckelaere, Hakim Farhan, Kim Torfs, Massimo Torfs, Sedad Ozhan, Julia Van Deurne, Frieda Boiy, Kaat Phora, Monique Aerts, Farida Kasmi, familie Kurtesi, Bob Oye, Johny Boeye, 
Ingrid Boël, Christel De Meyer, Bjorn Blomaerts, Costavina Patty, Mark Noblesse, Albert De Buschere, Mark Luyx, Robert Stephens, Prisscilla Vermeulen, Elvira Blommaerts, Jonas Van Den Brande, Nadia Nadia Al Arati, David Kacho, Arsen Ramic, Oleh Orlov, Nelli Kotylevych, Viktor Zazdravnykh, Oleh Mezinov, Voldymyr Dodonov, Orlov Daniil, Maryna Pokhyla, Tetiana Mezinova, Serhii Krechyk, Mies Willems, Pela De Kinder, Marie-Louise Lambaerts, Christiane Segers, Timur Ozdoev, Pierre van Mossevelde, Kishan Pokhrel, Haitam Elhadine, Abdi Alirayan, Savindar Arora, Eliane Van Praet, Mohamed Faisal, Senka Filipovic, Sophie Bakrac, Ignace Bruggeman, Gilliane van Uffelen, Tom Verheyen en Edin Bakrac.

In het seizoen 24-25 gaat Honderd op tournee in Antwerpse CC's met Slongs en Scale.
____

De voorstelling maakt deel uit van UNLOCK THE CITY!, een Europees project met steun van het Creative Europe programma van de Europese Unie.

"Slongs en Scale brengen die filmische tekst met een muzikaliteit en een street credibility die je binnen de vijf minuten weet te overtuigen dat het alleen maar zo gespeeld kon worden."

Wouter Hillaert in Pzazz , 18 juni 2024

"De Bisschoppenhoflaan in Deurne is met haar afval-, verkeers- en drugsproblemen geen populaire Antwerpse woonwijk. Maar theatermakers van Marthatentatief stellen die reputatie bij. Samen met honderd bewoners geven ze de baan een menselijker gezicht. ‘Overal vind je betovering.’"

Nina Dillen in De Tijd , 15 juni 2024

"Ik liep Pauline tegen het lijf op de hondenwei”, vertelt Jos. “Ik ben nogal introvert, maar zij had zoiets ontwapenend dat ik haar thuis inviteerde en vertelde over het kruis dat ik al bijna veertig jaar draag. Ik heb mijn zoon verloren bij een ongeval op 23 augustus 1987, een dag voor hij elf zou worden. Het doet me goed dat via dit toneelstuk ons verhaal gedeeld wordt met een publiek. Ik zie dat als een eerbetoon."

"Schrijver Bart Van Nuffelen en audiomaker Pauline Augustyn brengen verslag uit over een baan. Herbeluister de reportage."

"Wij zijn de baan! 100 verhalen over onaantrekkelijke Bisschoppenhoflaan vertaald naar theater."

"Als je naar het Sportpaleis rijdt, is de kans groot dat u met uw auto op de Bisschoppenhoflaan terechtkomt. Een lange, drukke baan met 4 rijvakken van en naar de stad Antwerpen. Bart Van Nuffelen maakte er een bijzondere theatervoorstelling over." - Herbeluister het gesprek met Bart Van Nuffelen vanaf 02:13:44"

""Je hoort veel over drugs, leegstand, prostitutie, etc. Soms moet je wat verder kijken om er schoonheid te vinden. We praten ook over de problemen, maar het is belangrijk om naar een plaats te kijken die vaak over het hoofd wordt gezien", vertelt maker Pauline Augustyn."

"‘Dankzij ‘Honderd’ voelt de Bischoppenhoflaan weer als een warm nest’: achter de schermen bij theatervoorstelling over Antwerpse probleembaan."

Ciska Hoet in De Morgen , 19 juni 2024

Een project van

 • Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen

tekst

 • Bart Van Nuffelen

gebaseerd op interviews van

 • Pauline Augustyn

regie

 • Ruud Gielens

spel

 • Slongs (Charissa Parassiadis)
 • Scale (Kris Strybos)

soundscape

 • Scale (Kris Strybos)

licht

 • Tim Clement

kostuums

 • Freya Proost

productie

 • Toneelhuis
 • Martha!tentatief

de voorstelling maakt deel uit van

 • UNLOCK THE CITY!

met de steun van

 • Creative Europe: UNLOCK THE CITY!
 • Tax Shelter maatregel v/d Belgische federale overheid via LOOK@LEO
 • Stad Antwerpen

Alle data

 1. zaterdag 21 september 2024 — 20u00 — De Klap, Deurne
  Uitverkocht
 2. zondag 22 september 2024 — 20u00 — De Klap, Deurne
  Uitverkocht
 3. zaterdag 5 oktober 2024 — 20u00 — De Theatergarage, Borgerhout
  Uitverkocht
 4. donderdag 10 oktober 2024 — 20u00 — CC Schoten, Schoten
  Uitverkocht
 5. donderdag 14 november 2024 — 20u00 — OC Nova, Antwerpen
  Uitverkocht
 6. zaterdag 16 november 2024 — 20u00 — Gravenhof, Hoboken
  Uitverkocht
 7. donderdag 28 november 2024 — 20u00 — Rataplan, Borgerhout
  Uitverkocht
 8. donderdag 19 december 2024 — 20u00 — Schouwburg De Kern, Wilrijk
  Uitverkocht
 1. zondag 16 juni 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Honderd’

Ook interessante producties