nl fr en
Theater

Het kleine meisje van meneer Linh

Bekijk foto's

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog vernielde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Hij voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet.

Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw die kort voordien is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park ontmoeten. Tot op een dag alles verandert…

Een aangrijpende vertelling, gebaseerd op een novelle van Philippe Claudel, over een man die zijn land moet ontvluchten met het weinige dat hem nog rest.

Koen De Sutter speelt de voorstelling als monoloog. Omdat De Sutter alleen op het toneel staat en alle rollen - die van verteller, van meneer Linh en van meneer Bark - speelt, krijgt de voorstelling een bijzondere kleur, atmosfeer en betekenis. Het wordt een voorstelling over de kracht van de verbeelding en de uitbeelding. De Sutter vertelt het verhaal met alle middelen die hem ter beschikking staan: tekst, woorden, beelden, muziek, geluid, projecties,... 

Maar het is tegelijk ook een voorstelling over eenzaamheid, over het verlangen naar communicatie met de andere en niet in de laatste plaats met het publiek. Zitten we in het hoofd van de verteller? Zijn meneer Linh en meneer Bark stemmen in zijn hoofd? Is vertellen zijn manier om een trauma te verwerken?

Waar het eerder gemaakte Grensgeval de westerling opvoerde die geen antwoord vindt op de nieuwe Europeaan, spreekt Het kleine meisje van meneer Linh vanuit de zintuiglijke ervaring van de vluchteling zelf die (te) weinig sleutels aangereikt krijgt om de nieuwe wereld te vatten.

-

Naar aanleiding van deze productie, op tekst van de Franse auteur en cineast Philippe Claudel, organiseren Behoud de Begeerte en Toneelhuis op 28 januari 2018 een middag rond de romans, theaterteksten en films die Claudel inmiddels uitgebracht heeft. Met voorlezing uit zijn werk, filmfragmenten en een interview met de auteur zelf: Een middag met Philippe Claudel.

"Met slechts één acteur en met minimale vormgeving heeft Guy Cassiers meesterlijk theater gemaakt van Philippe Claudels roman. Acteur Koen De Sutter vindt de perfecte toon en wijze om dit genadeloze verhaal te vertellen."

"De ingrepen van Guy Cassiers zijn van een vaak ontroerende schoonheid, omdat ze spaarzaam zijn. Vertelling staat centraal in Meneer Linh, en de ingrepen van Cassiers – die houdt van multimediaal theater – blijven voor zijn doen opvallend subtiel en zeldzaam. "

Ewoud Ceulemans in De Morgen *** , 1 oktober 2017

"Met ‘Het kleine meisje van meneer Linh’ zet acteur Koen De Sutter een geweldige prestatie neer in het Toneelhuis."

Bert Hertogs in Concertnews **** , 1 oktober 2017

"Heel mooie voorstelling omdat de kern van het verhaal draait om de zoektocht naar contact die de gebrekkige communicatie via taal overstijgt. Cassiers werkt met een bewegende typografie waardoor de hele poëtische maar ook beknopte en uitgepuurde tekst van Claudel een soort diepere emotie krijgt."

Evelyne Coussens in Klara , 2 oktober 2017

"Koen De Sutter roept een scala van emoties op waarbij de breekbaarheid van de arme meneer Linh mooi uit de verf komt"

Koen Van Boxem in De Tijd , 3 oktober 2017

"Koen De Sutter brengt een puike vertelling met een scherp randje"

"Bovendien slaagt De Sutter erin de bijna kinderlijk-naïeve personages van Linh en Bark vorm te geven met de nodige lichtheid en (wrange) humor. Mede daardoor komt het venijnige staartje dat bengelt aan Claudels ‘sprookje’ – de tragische overdracht van een levensreddende illusie van Linh op Bark – aan als een mokerslag. Zo complex en immens de menselijke tragiek, zo eenvoudig mooi is deze voorstelling."

Evelyne Coussens in Theaterkrant *** , 4 oktober 2017

Credits

regie

 • Guy Cassiers

schrijver

 • Erwin Jans

tekst

 • Philippe Claudel

met

 • Koen De Sutter

video-ontwerp

 • Klaas Verpoest

geluidsontwerp

 • Diederik De Cock

kostuumadvies

 • Tim Van Steenbergen

productie

 • Toneelhuis

met de steun van

 • Casa Kafka Pictures - Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius
 • Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid

Alle data

 1. donderdag 17 mei 2018 — Vooruit - Theaterzaal, Gent
 2. vrijdag 18 mei 2018 — Vooruit - Theaterzaal, Gent
 3. zaterdag 19 mei 2018 — Vooruit - Theaterzaal, Gent
 4. dinsdag 22 mei 2018 — CC Sint-Niklaas, Sint-Niklaas

Nieuws over ‘Het kleine meisje van meneer Linh’

Reacties (47)

diane janssens — 1 februari 2018

Het was een mooie voorstelling...prachtig Nederlands, originele enscenering, geweldige acteursprestatie, maar ik miste gevoel, te gekunstelde interpunctie, weinig intonatie ...het heeft me, ondanks het actuele , aangrijpende onderwerp , niet 1 keer echt gepakt of ontroerd...jammer, ben wat op mijn honger blijven zitten

Krysia — 31 januari 2018

Zowel genoten van het boekje als van het toneel, subliem gebracht door de acteur.
Een dikke proficiat!

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Zielzoekers Theater 26 april 2017 t/m 8 mei 2018

Zielzoekers

Mokhallad Rasem / Theater Malpertuis / Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen / cc De Steiger Menen / Toneelhuis

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon