nl fr en
Theater

De verwondering

‘Zijn beste werk’ noemde Hugo Claus De verwondering, de roman die hij vroeg in zijn carrière, in 1962, schreef. Sappig, bruut, lelijk, plezierig en donker. Dat is wat bewerker en regisseur Bart Meuleman in gedachten heeft voor zijn theaterversie van deze caleidoscopische roman. 

Hoofdpersonage is Victor-Denijs de Rijckel, een 37-jarige leraar Engels-Duits, die na zijn scheiding een uitzichtloos leven leidt. Als hij op het Bal van het Wit Konijn in Oostende een gemaskerde vrouw ziet, ontwaken zijn driften opnieuw. Deze vrouw wil hij ontmoeten. Een schooljongen, Albert Verzele, neemt hem mee op een tocht door Vlaamse velden tot bij een kasteel. Daar woont niet alleen de vrouw die hij begeert, het blijkt ook het brandpunt van de verering voor een zekere Crabbe, een voorman van het fascisme die tijdens de oorlog mysterieus verdween. Gaandeweg gaat de Rijckel zich steeds meer met Crabbe identificeren.  

Via de crisis van het hoofdpersonage voert Hugo Claus ons naar de meest akelige bladzijden van het flamingantisme. “Het is een beerput die de Rijckel in dat dorp aantreft, maar hij valt  er uiteindelijk zelf in”, aldus Meuleman. Vlaanderen boven. Of toch niet?

 

Credits

regie

 • Bart Meuleman

tekst

 • Hugo Claus

tekstbewerking

 • Bart Meuleman

spel

 • Laurence Roothooft
 • Jonas Vermeulen
 • Hendrik Van Doorn
 • Mark Verstraete
 • Koen De Sutter
 • Anouck Luyten
 • Tomas Pevenage
 • Manou Kersting

scenografie

 • Mark Van Denesse

lichtontwerp

 • Mark Van Denesse

klankontwerp

 • Senjan Jansen

kostuumontwerp

 • Ilse Vandenbussche

productie

 • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. donderdag 23 januari 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. vrijdag 24 januari 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. zaterdag 25 januari 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 4. zondag 26 januari 2014 — 15U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. woensdag 29 januari 2014 — cultuurcentrum Hasselt, Hasselt
 6. dinsdag 4 februari 2014 — 30CC, Leuven
 7. woensdag 5 februari 2014 — 30CC, Leuven
 8. donderdag 6 februari 2014 — CC Kortrijk, Kortrijk
 9. zaterdag 8 februari 2014 — CC De Grote Post, Oostende
 10. woensdag 19 februari 2014 — CC Sint-Niklaas, Sint-Niklaas
 11. woensdag 26 februari 2014 — KVS - BOL, Brussel
 12. donderdag 27 februari 2014 — KVS - BOL, Brussel
 13. vrijdag 28 februari 2014 — KVS - BOL, Brussel
 14. zaterdag 1 maart 2014 — KVS - BOL, Brussel
 15. donderdag 6 maart 2014 — Cultuurcentrum Brugge, Brugge
 16. vrijdag 7 maart 2014 — Vooruit - Theaterzaal, Gent
 17. zaterdag 8 maart 2014 — Vooruit - Theaterzaal, Gent
 18. donderdag 13 maart 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 19. vrijdag 14 maart 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 20. zaterdag 15 maart 2014 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Nieuws over ‘De verwondering’

Artikel — 3 februari 2014

Bart Meuleman over De verwondering

Regisseur Bart Meuleman licht zijn bewerking toe van het boek van Claus. De verwondering is op tournee tot en met 8 maart, daarna opnieuw te zien in de Bourla.

Video — 23 januari 2014

De verwondering: regisseur en acteurs over hun ervaringen tijdens de repetities

Vanavond gaat in de Bourla De verwondering in première, de voorstelling van Bart Meuleman naar het boek van Hugo Claus. Acteurs Koen De Sutter, Laurence Roothooft, Manou Kersting, Mark Verstraete, Hendrik-Hein Van Doorn, Jonas Vermeulen, Anouck Luyten en Tomas Pevenage delen hun ervaringen en impressies uit de repetities. Een rariteitenkabinet van personages in een sappig, bruut, lelijk, plezierig en donker verhaal. ‘Zijn beste werk’, noemde Hugo Claus deze caleidoscopische roman zelf.

Artikel — 8 januari 2014

Tussen het schoolplein en de woeste zee

Mathijs de Ridder – verbonden aan de Universiteit van Antwerpen – dook samen met de deelnemers aan amateurTONEELhuis onder in de roman De verwondering van Hugo Claus. Hij peilt naar Claus’ fascinatie voor het gedachtegoed én de uitwassen van de Vlaamse Beweging en traceert de sporen daarvan doorheen de roman. Een lectuur van een van de meest complexe romans van Claus. 

Video — 23 december 2013

Bart Meuleman ensceneert De verwondering van Hugo Claus

‘Zijn beste werk’ noemde Hugo Claus De verwondering, de roman die hij vroeg in zijn carrière, in 1962, schreef. Sappig, bruut, lelijk, plezierig en donker.
Dat is wat bewerker en regisseur Bart Meuleman in gedachten heeft voor zijn theaterversie van deze caleidoscopische roman.

Artikel — 13 augustus 2013

Senjan Jansen genomineerd voor de Ensor voor Beste Filmmuziek

De Ensors, voorheen de Vlaamse Filmprijzen, zijn dit jaar aan hun vierde editie toe. Met deze Filmprijzen worden de verdienstelijke prestaties van Vlaamse producties in de bloemetjes gezet. Jansen is genomineerd voor zijn score voor de film Kid, geregisseerd door Fien Troch.

Artikel — 1 februari 2013

Bal van het wit konijn

‘Zijn beste werk’ noemde Hugo Claus De verwondering, de roman die hij vroeg in zijn carrière, in 1962, schreef. Sappig, bruut, lelijk, plezierig en donker. Dat is wat bewerker en regisseur Bart Meuleman in gedachten heeft voor zijn theaterversie van deze caleidoscopische roman.
Hoofdpersonage is Victor-Denijs de Rijckel, een 37-jarige leraar Engels-Duits, die na zijn scheiding een uitzichtloos leven leidt. Als hij op het Bal van het Wit Konijn in Oostende een gemaskerde vrouw ziet, ontwaken zijn driften opnieuw. Deze vrouw wil hij ontmoeten. Een schooljongen, Albert Verzele, neemt hem mee op een tocht door Vlaamse velden tot bij een kasteel. Daar woont niet alleen de vrouw die hij begeert, het blijkt ook het brandpunt van de verering voor een zekere Crabbe, een voorman van het fascisme die tijdens de oorlog mysterieus verdween. Gaandeweg gaat de Rijckel zich steeds meer met Crabbe identificeren. Het doet hem uiteindelijk in de psychiatrie belanden.
Via de crisis van het hoofdpersonage voert Hugo Claus ons naar de meest akelige bladzijden van het flamingantisme. “Het is een beerput die de Rijckel in dat dorp aantreft, maar hij valt er uiteindelijk zelf in”, aldus Meuleman. Vlaanderen boven. Of toch niet?

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties