Bekijk foto's
Theater

CQ.

Abattoir Fermé, Stef Lernous

CQ. speelt zich af in en rond “Het Blok” – een even reëel als mythisch flatgebouw dat werd opgetrokken in de jaren zeventig en zich in vergevorderde staat van verval bevindt. Een postapocalyptische omgeving van roest en woekering, waarin geheimen en rituelen worden uitgewisseld onder de donkere mantel van een schijnbaar eindeloze nacht. 

De stad is oud, koud en donker. Er staat een appartementsblok met onderin een nachtwinkel die steevast wordt bevoorraad, maar waar nooit iemand is. Er klinkt gefluister in de buizen op ’t toilet. Een stem die spreekt in een vergeten taal en om verboden dingen vraagt.
De onzichtbare buren zijn iets aan ‘t bouwen, ge kunt het horen. Niemand weet wat. Zij weten het ook niet. Op een dag stond er een bouwdoos voor de deur en de handleiding stak in de bus. Niemand weet hoe kort de dag wordt en hoe lang de nacht gaat duren en niemand wil alleen sterven dus – Bon. Ge weet wat doen.


CQ. (als in: ‘seek you’) toont de verhalen en complicaties van verschillende bewoners van het gebouw – onuitgesproken relaties in de trappenhal, generaties durende burenruzies, een lift als transitplek voor verborgen liefde. Een wereld die op de onze lijkt, waarin mensen buren zijn, maar elkaar niet kennen en niet zien. Hun verlangen naar contact is groot, maar hun daadkracht klein.

CQ. is een halfbeeldende, halfgesproken voorstelling over anonimiteit, eenzaamheid
en onze vervreemding van ‘wat het is om mens te zijn’, en over de symbiose tussen mens en technologie. Geïnspireerd door de unheimliche eenzaamheid in de schilderijen van Delvaux en door de traditie van het Vlaams magisch-realisme, maar op zijn Abattoirs: fascinerend, trippy, grotesk-grappig én ontroerend.

"Abattoir Fermé staat bekend om zijn absurdistische en surrealistische voorstellingen met raakvlakken naar performances en beeldende kunst. De stijl varieert van Vlaams volkstoneel tot regelrechte horror. Als je het hebt over een expressieve speelstijl, dan is het acteren in CQ daar hét voorbeeld van."

"Abattoir Fermé bevestigt naam en faam met dit stuk. De voorstelling is opnieuw visueel erg sterk, met knappe decors en absurde vondsten... Wie naar CQ. komt kijken zal moeten sidderen, veel moeten glimlachen en zal zich niet snel vervelen."

"De eenheid in spel, tekst en vormgeving is onmiskenbaar en de vaak geestige situaties en beelden creëren een wereld die parallellen vertoont met de wereld die we kennen, maar dan vertekend als in een grimmige lachspiegel."

Javier López Piñón in Theaterkrant , 25 november 2023

tekst, regie

  • Stef Lernous

spel

  • Steve Geerts
  • Berthe Kilozo
  • Kirsten Pieters
  • Tine Van den Wyngaert
  • Chiel van Berkel

scenografie

  • Sven Van Kuijk

productie

  • Abattoir Fermé
  • Kunstencentrum nona

Alle data

  1. donderdag 30 mei 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Ook interessante producties