nl fr en
Theater

Caligula

Guy Cassiers, Toneelhuis

Bekijk foto's

Met Caligula zet Guy Cassiers zijn zoektocht verder naar de figuur van de macht en de machthebber. Het stuk is een aanklacht tegen dictatuur en machtsmisbruik, maar ook een drama over de verpletterende existentiële confrontatie met de dood. Naar Camus.

Met Caligula zet Guy Cassiers zijn zoektocht verder naar de figuur van de macht en de machthebber. Albert Camus (1913-1960) voltooide zijn drama over de wreedste onder de Romeinse keizers net voor de Tweede Wereldoorlog, maar het werd pas na de oorlog opgevoerd. Het stuk is mede omwille van de oorlogsgebeurtenissen, niet onterecht, geïnterpreteerd als een aanklacht tegen dictatuur en machtsmisbruik.

Maar Camus’ Caligula is ook een drama over de verpletterende existentiële confrontatie met de dood. Caligula kan de dood van zijn zuster en minnares Drusilla niet verwerken. Het besef van de eindigheid van het bestaan stort hem in absolute eenzaamheid en wanhoop. Hij weigert de relativiteit van ieder geluk te aanvaarden.

Hij begint een zoektocht naar het absolute, die zich uit in zijn verlangen om de maan te bezitten. Zijn omgeving, zijn vrienden, de senatoren zijn in de letterlijke betekenis van het woord ‘relativisten’: zij leven en overleven, min of meer gelukkig, met hun illusies, hun leugens en hun compromissen. Caligula wil die leugens ontmaskeren en iedereen dwingen de naakte waarheid onder ogen te zien: de afgrond van de absolute vrijheid voorbij goed en kwaad. Dat drijft hem tot een schokkende terreur en een willekeurige uitoefening van de macht. Hij experimenteert met leven en dood van mensen uit zijn omgeving omdat hij het kan en er de macht toe heeft.

Scènes van een ongekend machtsmisbruik en een vernede­r­en­de brutaliteit wisselen af met intieme filosofische dialogen waarin Caligula probeert door te dringen tot de zin van het bestaan.

Downloads

Credits

regie

 • Guy Cassiers

tekst

 • Albert Camus

vertaling

 • Yannick Dangre

met

 • Ella Peeters
 • Sam Schurg
 • Luc Pay
 • Stan Meys
 • Nico Sturm
 • Leo Van Deyck
 • Alex Desiron
 • Kevin Janssens
 • Johan Van Assche
 • Tom Dewispelaere
 • Katelijne Damen
 • Willy Herremans
 • Bernard Soenens

video-ontwerp

 • Kurt D'Haeseleer

geluidsontwerp

 • Diederik De Cock

kostuum- en decorontwerp

 • Tim Van Steenbergen

bewerking, dramaturgie

 • Erwin Jans

productie

 • Toneelhuis
 • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. donderdag 19 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. vrijdag 20 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. zaterdag 21 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 4. zondag 22 november 2015 — 15u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. woensdag 25 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 6. donderdag 26 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 7. vrijdag 27 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 8. zaterdag 28 november 2015 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 9. dinsdag 1 december 2015 — Koninklijke Schouwburg Den Haag, Den Haag
 10. donderdag 3 december 2015 — cultuurcentrum Hasselt, Hasselt
 11. maandag 7 december 2015 — Stadsschouwburg Groningen, Groningen
 12. donderdag 10 december 2015 — Kaaitheater, Brussel
 13. vrijdag 11 december 2015 — Kaaitheater, Brussel
 14. zaterdag 12 december 2015 — Kaaitheater, Brussel
 15. woensdag 16 december 2015 — Grote zaal ITA, Amsterdam

Nieuws over ‘Caligula’

De guerillastrijder in Camus. Masterclass door Luc Rasson Artikel — 3 november 2015

De guerillastrijder in Camus. Masterclass door Luc Rasson

Luc Rasson, hoogleraar Franse literatuur aan de Universiteit Antwerpen, gaf op 5 oktober 2015 een toelichting bij Caligula van Albert Camus. 

Deze lezing was een van de inleidingen die Toneelhuis aanbiedt aan alle amateurtheatergezelschappen die deelnemen aan amateurTONEELhuis.

D’Ardennen, met Kevin Janssens, gaat in wereldpremière op het filmfestival in Toronto én opent het Filmfestival van Gent Video — 3 september 2015

D’Ardennen, met Kevin Janssens, gaat in wereldpremière op het filmfestival in Toronto én opent het Filmfestival van Gent

Patrick Duynslaegher, de artistiek directeur van het Film Fest Gent, heeft het over "een verbazende en in de Vlaamse cinema vrij unieke mix van genre-cinema en auteursfilm". "Deze donkere thriller is onversneden Flemish noir, niet geschikt voor toeschouwers die niet tegen een bloederig stootje kunnen, maar warm aanbevolen voor iedereen die een rasecht filmer aan het werk wil zien en van de verrassende prestaties wil genieten van Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval."

Kevin Janssens speelt dit seizoen bij Toneelhuis de hoofdrol in Caligula van Guy Cassiers. Hij is ook te zien in De welwillenden, Passions humaines en Desperado.

Dit seizoen stelt u de vragen! Video — 26 augustus 2015

Dit seizoen stelt u de vragen!

Naar aanleiding van de seizoenspresentatie nodigden we ons publiek uit om in gesprek te gaan met onze makers en spelers. Het werden boeiende en warme gesprekken, met vaak originele invalshoeken.

Toneelhuis in augustus Artikel — 6 juli 2015

Toneelhuis in augustus

Toneelhuismakers zijn met hun voorstellingen op reis in Europa, de inkomhal van de Bourla wordt opgefrist en Pierre, het nieuwe café van De Foyer, is open.

Een voetbalveld verbeelding op één vierkante meter theater Video — 11 mei 2015

Een voetbalveld verbeelding op één vierkante meter theater

Peter Schroeijers is Nederlander. Sinds 2003 woont hij in België. Hij heeft in Amsterdam de opleiding docent Drama gevolgd en staat inmiddels in het Steineronderwijs. Peter is geïnteresseerd in het verschil tussen theater en acteren in Vlaanderen en Nederland, en wil graag weten hoe de acteurs omgaan met emoties. Toneelhuisacteurs Kevin Janssens, Katelijne Damen en Johan Van Assche gaan met hem in gesprek.

De essentie is de acteur die een gesprek aangaat met het publiek Video — 11 mei 2015

De essentie is de acteur die een gesprek aangaat met het publiek

Hilde Jansens en Wilbert van den Heuvel spraken met Guy Cassiers. Zij is arts in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en groot cultuurliefhebber. Hij is docent pedagogiek en reist regelmatig vanuit Nijmegen naar Antwerpen voor een avond theater in de Bourla. Zij legden aan Guy Cassiers hun zorgvuldig voorbereide vragen voor.

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

April Theater 28 januari 2022 t/m 2 april 2022

April

Toneelhuis / Guy Cassiers / De KOE