nl fr en
Theater

Body Revolution

Bekijk foto's

Op 17 december 2010 stak een Tunesische jongeman, Mohamed Bouazizi, zichzelf in brand uit protest tegen het regime.

Wat volgde was een uitzonderlijk jaar met opstanden die zowat overal in het Midden-Oosten uitbraken, een golf van protest die aanvankelijk hoopvol de Arabische Lente werd genoemd.

Haast elk land in de regio kende zijn versie van deze Arabische Lente. Van deze (r)evoluties – helaas vaak zonder soelaas – hebben de media de afgelopen jaren uitvoerig verslag gedaan.

Wat doen al die beelden met makers en performers die hier in België wonen maar wortels hebben in Marokko, Tunesië, Irak, Syrië, … Hoe voelt dat? Hoe ga je om met alle informatie die je als expat te horen krijgt van je familie en vrienden die daar achterbleven? Wat doet die informatie met je lijf? Hoe reageert het lichaam op geweld en angst?

Samen met drie performers zoekt Mokhallad Rasem een dansant antwoord op die vragen. Body Revolution is een guerrillaversie van een voorstelling.

“Als je omgeving vaste grond verliest, moet jij volgen. Misschien is vooral dat de kracht van verandering: niet je eigen wil om steeds beter te scoren, maar een lijfelijke confrontatie tussen je binnenruimte en de grote buitenwereld. Mokhallad Rasem verbeeldt de clash knap in Body Revolution, een performance-installatie waarin drie mummie-mannen in en uit projecties van kapotte Arabische steden bewegen. Hun herinnering trekt hen terug, maar hun noodzaak om te overleven duwt hen er weer uit.” – Wouter Hillaert in De Standaard, 18 februari 2015

Naast een uitgebreide tournee in Belgische scholen, sociale organisaties en opvangcentra voor vluchtelingen was de voorstelling te zien in Oeganda, Marokko, India, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Egypte, Belgrado, Nederland, Iran, Rwanda, Italië en Tunesië.

"Als je omgeving vaste grond verliest, moet jij volgen. Misschien is vooral dat de kracht van verandering: niet je eigen wil om steeds beter te scoren, maar een lijfelijke confrontatie tussen je binnenruimte en de grote buitenwereld. Mokhallad Rasem verbeeldt de clash knap in Body Revolution , een performance-installatie waarin drie mummie-mannen in en uit projecties van kapotte Arabische steden bewegen. Hun herinnering trekt hen terug, maar hun noodzaak om te overleven duwt hen er weer uit. Zo doet Artefact wat je van alle kunst verwacht: het stelt een maatschappelijk vraagstuk op scherp door het te compliceren."

Wouter Hillaert in De Standaard , 18 februari 2015

"Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelde het lichaam houdingen die het voorheen niet durfde aan te nemen. (…) Door de oorlog verloor het lichaam zijn rechte verticale positie. Verschillende vragen dringen zich daarom op: wat is de echte rol van het lichaam tijdens de oorlog? Is het lichaam het slachtoffer of de beul? Is het een martelaar of een getuige? Hoe kunnen we omgaan met het lichaam van de acteur/actrice als een lichaam dat met oorlog bedrukt is? Ik vraag me af hoe we vandaag op het toneel staan en met welke stem we woorden uiten; hoe kunnen we een andere lichaamstaal creëren om ideeën te openbaren die door geen woorden kunnen worden uitgedrukt? Waarom lichaamstaal gebruiken in plaats van woorden?”"

Rabih Mroué in Het met oorlog bedrukte lichaam

Credits

concept, regie

  • Mokhallad Rasem

dansers / acteurs

  • Ehsan Hemat
  • Mostafa Benkerroum
  • Bassim Mohsen

video

  • Paul Van Caudenberg

productie

  • Toneelhuis

coproductie

  • Artefact Festival STUK Leuven

Nieuws over ‘Body Revolution’

Artikel — 26 september 2016

A=W²

Onder de noemer van een onbestaande wiskundige formule lanceert Toneelhuis de eerste editie van wat een jaarlijks terugkerend project wordt met jongeren in en rond Antwerpen. We zijn nieuwsgierig naar hun vragen, meningen, visies, angsten en dromen over hun plek in deze wereld, waarin de ene gebeurtenis de andere sneller op lijkt te volgen dan dat we zelf bij kunnen houden.
Antwerpen wereld wijd.
Een jaarlijkse, eigentijdse Staat van de Stad.

Artikel — 21 september 2016

Het artistiek kapitaal van de vluchteling

Ciska Hoet, theaterwetenschapper en directeur van RoSa, publiceerde in Etcetera deze visietekst op de vluchtelingeproblematiek binnen de kunsten. 
Hoe kan de kunstensector vluchtelingen-kunstenaars een duurzame plek bieden?

 

Artikel — 5 mei 2014

Seizoen 2014 - 2015

Op maandag 5 mei 2014 presenteerden we met trots het Toneelhuisseizoen 2014-2015 aan pers en publiek. In dat nieuwe seizoen staan maar liefst twaalf nieuwe Toneelhuisproducties op het programma. We starten het seizoen met een gezamenlijk project van alle makers en spelers. De Toneelhuismakers zetten daarna hun parcours verder, eigenzinnig en autonoom, verbeeldingsrijk en uitdagend.

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

Voor vragen mbt tickets kan u terecht op tickets@toneelhuis.be.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

1095 Theater 13 september 2017 t/m 12 augustus 2018

1095

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts

Don Juan Theater 5 juni 2018

Don Juan

Comp. Marius / Tom Goossens / DESCHONECOMPANIE / Wouter Deltour