nl fr en
Theater

body a.k.a.

Bloet

Bekijk foto's
In 1994 maakte Jan Decorte van zijn iconische, gitzwarte Macbeth-versie Bloetwolllefduivel een ware afdaling in de hel. In body a.k.a. vertrekt hij opnieuw vanuit deze tekst, maar body a.k.a. vat hij op als een poging om het kwaad te bezweren en de neerwaartse spiraal om te buigen naar een extatische roes.
Jan Decorte en Sigrid Vinks (laureaten van de Ultima Algemene Culturele Verdienste) en het jonge multitalent Lisah Adeaga werpen lichaam en ziel in de strijd. Een belangrijke rol wordt weggelegd voor een pollepel.

Jan Decorte over body a.k.a.: “Doorheen het conceptuele en abstracte wil ik naar het poëtische a.k.a. de taal, de beweging, de dans, in een poging om de absolute zwartheid te doen kantelen in een gouden waas die de spelers bestraalt en beweegt. Een streling voor het oog.”

"Decorte zoekt naar trance en betovering. De tragedie wordt een ritueel, de performance een loutering. Dit is theater als primaire behoefte."

Jan Dertaelen in De Morgen , 30 november 2019

"Dit is Decorte op z'n puurst. Het is haast theater als beeldende kunst. Gewoon kijken, niet proberen te begrijpen en veel proberen te voelen, dat is het devies. In een tijd vol lawaai en prikkels snijdt Decorte enkel die woorden uit het vel van Macbeth die nodig zijn om de kern van het stuk te brengen: gruwel en machtswellust omturnen tot stilte en schoonheid."

Els Van Steenberghe in Knack Focus *** , 4 december 2019

"Al 34 jaar produceert Jan Decorte voorstellingen. Het werk van de schrijver-regisseur-acteur heeft het Vlaams theaterlandschap in de jaren tachtig van vorige eeuw fundamenteel vernieuwd en is uniek/onnavolgbaar. En als geopperd wordt dat zijn tijd wel voorbij is, komt er weer nieuwe inspiratie en een intrigerend kantelmoment. Zoals deze voorstelling. Jan Decorte als een monument dat daar nu op de speelvloer diepmenselijk zichzelf staat te spelen, te tonen. Nee, ik kijk naar twee iconen want de rol van Sigrid Vinks, partner in het leven en in de kunst, wordt de laatste jaren steeds belangrijker in het creatieproces. Samen vormen ze de artistieke kern van Bloet. En ze is in de zestig, maar acteert als een jong meisje. Niet omdat ze er jeugdig ‘uitziet’, wel omdat ze straalt. Er is een vitaliteit aan haar présence die in een compleet contrast staat met Decorte, en die nooit als onecht overkomt. Een rolmodel van de meest gracieuze frisheid."

"De reacties variëren tussen extase en afwijzing, maar het lijkt alsof niemand wil gezegd hebben dat deze voorstelling weliswaar een enigma is, maar dat toch in zeer scherpe beelden neerzet. Precies wat kunst doet. Je kan het niet verklaren, maar op zijn minst heb je die onverklaarbaarheid dan toch gezien. En die zit, dat leren we hier, in die ‘Body’. Not known as. If you ask me. "

Pieter T'Jonck in Pzazz , 8 januari 2020

Credits

tekst

 • Jan Decorte / Bloet vzw

met

 • Jan Decorte
 • Sigrid Vinks
 • Lisah Adeaga
 • Pollepel

decor

 • Johan Daenen

licht

 • Luc Schaltin

productie

 • Bloet

coproductie

 • Kaaitheater
 • Theater im Pumpenhaus Münster

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. dinsdag 14 januari 2020 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. woensdag 15 januari 2020 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties