The Indian Queen

The Indian Queen

Gastregie van Guy Cassiers in de Opéra de Lille!

The Indian Queen is een nieuwe productie van de Opéra de Lille, in coproductie met het Théâtre de Caen, de Opera Vlaanderen en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, waar de productie te zien zal zijn tussen februari en april 2023. Het is de tweede opera die Guy Cassiers maakt voor de Opéra de Lille. In 2015 werkte hij ook al samen met Emmanuelle Haïm aan Xerse (1654) van Francesco Cavalli. 

De voorstelling wordt op 12 oktober live uitgezonden op mezzo.tv

The Indian Queen is een opera gecomponeerd door Henry Purcell in 1695 en gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van John Dryden en Robert Howard. Guy Cassiers regisseert, Le Concert d'Astrée speelt onder leiding van dirigent Emmanuelle Haïm.

The Indian Queen is een zelden opgevoerde opera. Eigenlijk is het semi-opera waarbij muziek en vertelling niet samenvallen. In het centrum staat het toneelstuk van Dryden en Howard. Daarrond componeerde Purcell zang en muziek, maar zijn werk bleef onvoltooid. 

Het stuk vertelt over een bloedige strijd tussen de Inca van Peru en de koningin van Mexico. Het militaire en politieke verhaal over macht en usurpatie wordt doorkruist door een verhaal van passie en jaloezie. The Indian Queen wordt gerekend tot het genre van het ‘heroïsche drama’ met zijn gestileerde poëtische dialogen, larger-than-life helden, geïdealiseerde heldinnen en sensationele actie op exotische locaties. 

De nooit helemaal afgewerkte opera wordt nu voor het eerst met de zo goed als volledige tekst geënsceneerd. Het geeft Emmanuelle Haïm de kans om de pracht en praal van Henry Purcells muziek te laten schitteren. Regisseur Guy Cassiers benadert deze semi-opera op een eigentijdse en spannende manier, gebruikmakend van de mogelijkheden van de visuele technologie. Het verhaal wordt tweemaal verteld: in een filmversie op bewegende schermen en in een live-versie op het toneel. In de spanning tussen beide verhalen toont Cassiers beelden van de oorlogsfotograaf Narciso Contreras die getuigen van de destructie en het anonieme leed van strijd en geweld.  


The Indian Queen
Semi-opera van Henry Purcell (1659–1695)
gebaseerd op het libretto van John Dryden en Robert Howard
muzikale leiding: Emmanuelle Haïm
regie: Guy Cassiers

Première op 5 oktober 2019, Opéra de Lille
speeldata: van 5 t/m 12 oktober 2019

Totale duur van de voorstelling: ongeveer 3 uur inclusief pauze
Gezongen en gesproken in het Engels, boventiteld in het Frans

Foto's © Opéra de Lille / Frédéric Iovino