nl fr en

Radio Toneelhuis: De genezing van de krekel

Toneelhuismakers, -spelers én medewerkers brengen het verhaal van Toon Tellegen tot leven!

De krekel wordt op een morgen wakker met een vreemd gevoel in zijn hoofd. Het is een zwaar, onwrikbaar gevoel, dat niet meer weg wil gaan. Hij weet niet precies wat het is, maar de mier maakt hem duidelijk dat hij geplaagd wordt door somberheid. De dieren noemen hem niet meer de krekel, maar de sombere krekel.

De krekel weet niet goed wat hij ermee moet. Hij wil er vanaf, maar het gevoel blijft gewoon zitten. De andere dieren uit het bos willen hun vriend wel helpen, al weten ze niet zo goed hoe. Niets lijkt te helpen, wat de krekel ook probeert...

De genezing van de krekel van Toon Tellegen werd in 2000 bekroond met een Gouden Uil en dat is slechts één van de vele onderscheidingen die Tellegen voor zijn werk al mocht ontvangen. De dierenverhalen met onder andere de krekel, de mier, de eekhoorn en de olifant in de hoofdrol vormen een belangrijk onderdeel van het oeuvre van de auteur. Hij schreef er nog veel meer, stuk voor stuk poëtische en filosofische allegorieën die zowel door jong als oud gelezen worden.

Toon Tellegen is een graag geziene auteur in Toneelhuis. Guy Cassiers maakte in Toneelhuis Het vertrek van de mier (coproductie met HETPALEIS en KunstZ in 2015), Middenin de nacht (een ensemblevoorstelling met alle Toneelhuismakers in 2012) en SWCHWRM (een coproductie met Sering en Kunstenfestival 0090 in 2010). Benjamin Verdonck maakte in 2005 samen met Willy Thomas bij KVS en Dito'Dito 313. Misschien wisten zij alles, naar de dierenverhalen van Toon Tellegen. De voorstelling werd in 2008 en 2012 hernomen in de Bourla.

Ter gelegenheid van de laatste Radio Toneelhuis uitzending nodigde Guy Cassiers naast Toneelhuismakers en -acteurs ook een delegatie medewerkers uit om verschillende dierenrollen voor hun rekening te nemen. Van costumière tot productieleider, van ticketcoördinator tot publiekswerker, van hoofd planning tot personeelsverantwoordelijke, van suppoost tot gebouwenbeheerder, allen kropen ze in de huid van een dier uit het grote dierenbos!

Starring Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom Dewispelaere, Tom van Dyck, Koen De Sutter, Simon De Winne, Timeau De Keyser, Mokhallad Rasem, Kristel Marcoen, Petra Damen, Tim Van Riel, Lianne Kamminga, Kristin Hex, Mila Oudermans, Maya Van Puymbroeck, Monique van Hassel, Katleen Van Mechelen, Koen Roofthooft, Silke Claessens, Albert Baeckens, Stefaan Deldaele, Evelien Rutten, Ans De Bremme, Camilla Ardui, Agnes Szerna en Laure De Winde.

Beluister hier de elfde aflevering van Radio Toneelhuis: De genezing van de krekel. Toneelhuismakers, -spelers én medewerkers brengen het verhaal van Toon Tellegen tot leven!