nl fr en

Lisaboa Houbrechts

Lisaboa Houbrechts (°1992) is auteur en regisseur voor theater en opera. Ze schrijft en verbeeldt verhalen die de kleine geschiedenis verbinden aan de grote geschiedenis, het intieme aan het monumentale en het persoonlijke aan het politieke. Lisaboa Houbrechts creëert een lichamelijk werk van metaforen en heeft een taal ontwikkeld die refereert naar muziek, beeldende kunst, dans en literatuur. Ze kiest resoluut voor het grote gebaar en geeft poëtische vormen aan epische - vaak historische - vertellingen. “Een immense clash van energieën” schrijft Evelyne Coussens in de Morgen: “de taal is kleur, het spel is beeld, de muziek is verf.”

Lisaboa Houbrechts werkt samen met een intergenerationeel team van dramaturgen, componisten, vormgevers, beeldend kunstenaars, modeontwerpers, acteurs, dansers, zangers en muzikanten en stelt veranderende groepen samen voor projecten voor de grote zaal.

Lisaboa Houbrechts studeerde af met grootste onderscheiding als master in het drama aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze was medeoprichter en theatermaker bij Kuiperskaai en is nauw verbonden geweest als medewerker in producties van Jan Lauwers, Alain Platel en Ivo Van Hove. Ze maakte deel uit van Guy Cassiers’ vijfjarentraject P.U.L.S. (Project for Upcoming Talent for the large Stage) in Toneelhuis. Ze maakte er de voorstellingen Hamlet (2018) en Bruegel (2019). "Op zevenentwintigjarige leeftijd en met de feministische blik die ze op de wereld van Shakespeare werpt, maakt Lisaboa Houbrechts een grootse entree in de kleine gemeenschap van wie er toe doet binnen de Europese theaterscène.”, schreef Patrick Sourd in Les Inrockuptibles naar aanleiding van de Franse première. Voor Théâtre de Namur in coproductie met Opéra de Lille, Festival de Marseille, Théâtres de la Ville de Luxembourg, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Les Célestins en Toneelhuis, creëerde Lisaboa Houbrechts samen met componist en saxofonist Fabrizio Cassol de opera I Silenti (2021) over de onderbelichte Roma-genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog die ze in verbinding bracht met de madrigalen over oorlog en liefde van Monteverdi. 

Sinds 2022 is Lisaboa Houbrechts vast Toneelhuismaker en maakt ze deel uit van het collectief dat de artistieke leiding van Toneelhuis op zich heeft genomen.

In 2023 creëert Lisaboa Houbrechts de voorstelling Vake Poes; of hoe God verdween, een productie van La Geste in samenwerking met Toneelhuis en Opera Ballet Vlaanderen die op 1, 2 en 3 februari in wereldpremière gaat in Opera Gent. Het is een internationale coproductie met ook Le Phénix scène nationale de Valenciennes, MC93, Opéra de Lille en Holland Festival. Vake Poes; of hoe God verdween verhaalt over een familiale zenuwinzinking die drie generaties omspant en waarbij de geschiedenis van Vlaanderen wordt verbonden aan de Johannespassie van Bach. 

Lisaboa Houbrechts bewerkt en regisseert dit seizoen ook Euripides’ Médée in opdracht van de befaamde Comédie-Française in Parijs. Médée gaat in première in Salle Richelieu op 13 mei 2023 en wordt opgenomen in het repertoire van het Franse staatstheater. Ze bereidt ook de regie voor van de opera Ik, Sekure in samenwerking met de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en de componist Aleksander Nowak voor Malta Festival 2023 in Poznan (Polen).

Lisaboa Houbrechts publiceert theaterteksten bij Bebuquin en schrijft essays voor diverse magazines.

In seizoen 2022-2023 blijven Bruegel en I Silenti op het programma.

Producties van/met ‘Lisaboa Houbrechts’

I Silenti Theater Archief

I Silenti

Toneelhuis / Otto Productions / Lisaboa Houbrechts / Fabrizio Cassol / Tcha Limberger

1095 Theater Archief

1095

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts / Toneelhuis / Monty

Boeken van/met ‘Lisaboa Houbrechts’

Ontdek alle publicaties

Nieuws over ‘Lisaboa Houbrechts’

Artikel — 18 oktober 2022

As fears go by... of toch niet?

As fears go by... Onder dat motto ging enkele weken geleden het nieuwe Toneelhuisseizoen van start. Maar van de schrik zijn we voorlopig nog niet af.
 

Artikel — 9 mei 2022

Lisaboa Houbrechts in gesprek met Anna Luyten in de School van Gaasbeek

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in de School van Gaasbeek. In de reeks Anna en haar Veldverslagen gaat zij in gesprek met kunstenaars die net als zij gefascineerd zijn door landschappen en met verwondering door de wereld wandelen.
 

Meer nieuws