nl fr en

Lisaboa Houbrechts

Lisaboa Houbrechts (1992) voltooide in 2016 de masteropleiding Drama aan de School of Arts Gent|KASK Gent. Ze is schrijver en regisseur. Samen met Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers en Oscar van der Put richtte ze Kuiperskaai op. Houbrechts evoceert de geschiedenis en het klassieke repertoire in een rituele daad en toont de mens in een keten van driften. De leden van Kuiperskaai vinden elkaar in een grote voorliefde voor het exuberante, het beeldende en het muzikale en dat alles komt samen in wervelende voorstellingen als The Winter’s Tale, 1095 en het recente Hamlet: “... de taal is kleur, het spel is beeld, de muziek is verf”.

Lisaboa Houbrechts (1992) maakte in 2016 de masteropleiding Drama af aan de School of Arts|KASK Gent. Ze is schrijver en regisseur. Samen met Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers en Oscar van der Put richtte ze Kuiperskaai op, artistieke uitvalsbasis voor een waaier aan projecten. Wat de voorstellingen van Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai kenmerkt is een grote cast, grillige interactie tussen beeld en tekst, en een intelligente kruising van verschillende disciplines: performance, muziek, choreografie, literatuur en beeldende kunst. Haar voorstellingen zijn barok, brutaal, maar ook speels en ontwapenend. Dat blijkt al uit het vroege werk van Kuiperskaai, o.a. De Schepping/The Creation (2013) en The Goldberg Chronicles (2014), dat door de pers “een immense clash van energieën” werd genoemd: “de taal is kleur, het spel is beeld, de muziek is verf.” In 2016 maakte ze grote indruk met haar wervelende bewerking van Shakespeares The Winter’s Tale, en in september 2017 ging 1095 in première, naar een tekst van Victor Lauwers. “Durf en spelplezier spatten (er)van (af)”, schreef Lotte Philipsen in Knack. Lisaboa Houbrechts evoceert de geschiedenis en klassiek repertoire in een rituele daad en toont de mens in een keten van driften. Dat was eens te meer duidelijk in haar eigenzinnige bewerking van Hamlet (première september 2018 op Love at first Sight #3). Daar zette ze het vrouwelijk perspectief centraal en bracht Gertrude, de moeder van Hamlet, naar het hart van de voorstelling. “Lisaboa Houbrechts maakt zich met een uitgesproken hedendaagse onstuimigheid meester van Shakespeares mythische verhaal (...) Ze steekt de draak met de almachtige mannelijkheid, kiest partij voor Gertrude en staat uitdrukkelijk aan de kant van de vrouwen, die zegevierend uitgebeeld worden tegenover de maskerade van het patriarchaat.” (Julien Bécourt in Mouvement)

 

Momenteel werkt Lisaboa aan Bruegel, een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij leefde. De figuur die de toeschouwer zal meenemen op een reis door de tijd is Dulle Griet: de vrouw die als ‘manwijf’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar juist probeert te redden? In deze totaalcreatie werkt Lisaboa Houbrechts, naast de andere leden van Kuiperskaai, ook samen met het Noord-Franse barokensemble Harmonia Sacré, met kamancheh-speler Mostafa Taleb en met filmmaakster Rand Abou Fakher.

Lisaboa deed stage bij Alain Platel (Réquiem pour L.; samen met Fabrizio Cassol) en Jan Lauwers (Al het goede).


Volg hier de projecten van de vier P.U.L.S.makers, hun werkproces en hun dialoog.

Producties van/met ‘Lisaboa Houbrechts’

Hamlet Theater 22 september 2018 t/m 18 april 2020

Hamlet

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts

1095 Theater 13 september 2017 t/m 23 januari 2020

1095

Kuiperskaai / Lisaboa Houbrechts

Nieuws over ‘Lisaboa Houbrechts’

Artikel — 26 juni 2018

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wil u graag een paar boeiende tips voor uw vakantielectuur? Liefst zo gevarieerd mogelijk? Wel, dan hebben we goed nieuws voor u: een aantal van onze Toneelhuismakers legde ons het stapeltje lectuur voor dat deze zomer in hun koffer meereist. Eén blik op de titels alleen al en u weet het:  onze makers laten zich vervoeren door zeer uiteenlopende kwesties en ideeën, die ongetwijfeld ook zullen opduiken in de voorstellingen die zij het komende seizoen maken. Veel leesplezier! En een fijne zomer!

Artikel — 1 juni 2018

TONEELG(E)RUIS EDITIE #12

De 12de editie  van Toneelg(e)ruis is uitgebreid geworden. Veel interviews. Veel informatie. Veel invalshoeken. Een rode draad is moeilijk te vinden. Of misschien toch niet? Opvallend veel bijdragen gaan immers expliciet over hoe de theatermaker zich tot de werkelijkheid verhoudt. Die werkelijkheid is groot en complex en confronteert ons met enorme uitdagingen.

Artikel — 26 april 2018

Een ontmoeting met Robert Wilson

In het kader van de reeks Masters of the 21st Century verwelkomt Jan Fabre/ Troubleyn met grote trots de Amerikaanse theaterkunstenaar Robert Wilson op 21 en 22 mei 2018.  
 

Meer nieuws