nl fr en

FC Bergman

FC Bergman (2008) wordt in 2008 opgericht door zes acteurs-theatermakers-kunstenaars: Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Sinds 2013 is FC Bergman vast Toneelhuismaker. Op korte tijd ontwikkelt deze groep makers een heel eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. De meest recente en imposante productie in de reeks, JR, neemt deze thematiek letterlijk en figuurlijk mee naar een ‘next level’. Inmiddels zijn Simoni en Hollanders teruggetreden als kernleden en werken ze op projectbasis mee met FC Bergman.

FC Bergman won in 2009 de Jong Theater Prijs op Theater Aan Zee met een bewerking van De thuiskomst van Harold Pinter. Met Wandelen op de Champs- Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is werd FC Bergman geselecteerd voor het Nederlandse Theater Festival (2010). In 2011 creëerde FC Bergman 300 el x 50 el x 30 el bij Toneelhuis, een productie die op het repertoire blijft. Terminator Trilogie, gecreëerd in 2012, was opnieuw site specifiek werk dat internationaal toerde. Terug in Toneelhuis (waar FC Bergman een collectief in residentie is) creëerden zij het indrukwekkende muziektheaterproject, Van den vos (december 2013), samen met Liesa van der Aa, Muziektheater Transparant en Solistenensemble Kaleidoskop (DE). In 2015 maakten ze de locatievoorstelling, Het land Nod: “In de tekstloze sfeerwerking meet FC Bergman zich met de groten: het mystieke naturalisme van Romeo Castellucci, het mistroostige absurdisme van Christoph Marthaler, dan weer de dansante dynamiek van Pina Bausch. Dat geeft Het land Nod visuele grandeur” – Wouter Hillaert in De Standaard ***, 9 mei 2015. De voorstelling werd in 2016 uitgenodigd voor het Festival van Avignon (FR) en het Zürcher Theater Spektakel (CH). Het land Nod blijft op het repertoire (en doet Sevilla en Quimper aan in 2018). 

In maart 2018 is JR een feit. Dit locatieproject gebaseerd op de gelijknamige cultroman van William Gaddis is inmiddels uitgeroepen tot hét theaterevent van 2018: door de ingenieuze verweving van film en theater, straf acteerwerk in sterke dialogen en een verbluffende scenografie tilt FC Bergman zijn werk naar een ander ‘level’. Tegelijk blijft de groep trouw aan zichzelf en schetst doorheen JR een wereld waarin de mens zonder kans op slagen vecht tegen de windmolens van zijn bestaan.

In het seizoen 2019-2020 werkt FC Bergman mee aan Freud, een productie van ITA: FC Bergman tekent voor de tekstbewerking van het originele script van Sartre. Stef Aerts, Marie Vinck en Matteo Simoni nemen bovendien een aantal personages voor hun rekening, waaronder de hoofdrol die door Stef Aerts wordt gespeeld.  

In het seizoen 2020-2021 creëert FC Bergman The Sheep Song, een woordeloze voorstelling over een wezen dat niet langer tevreden is met zichzelf. Het voelt dat het meer in zich heeft, voorbestemd is tot een glorieuzer leven dan dat van zijn soortgenoten. De voorstelling blijft op het repertoire in het seizoen 2021-2022. 

In datzelfde seizoen bewerken en regisseren Stef Aerts en Marie Vinck de roman De toverberg van Thomas Mann tot een nieuwe theatervoorstelling bij ITA in Amsterdam (april 2022). FC Bergman sluit het seizoen 2021-2022 af met deelname aan Lonely Hearts Club Band, een collectief project dat alle Toneelhuismakers in juni 2022 samenbrengt op de Bourlascène. 

Op individuele basis spelen de leden van FC Bergman mee in diverse theaterproducties, tv-projecten en films, of maken onder eigen naam tentoonstellingen, performances, bouwwerken en video’s. Zo maken Thomas Verstraeten en Benjamin Verdonck samen het project 7 x 7 waarbij zij zeven plekken in de stad kiezen waartussen zij zeven installaties zeven dagen laten reizen.

Producties van/met ‘FC Bergman’

Freud Theater Archief

Freud

Toneelhuis / Ivo van Hove / Internationaal Theater Amsterdam

Boeken van/met ‘FC Bergman’

Ontdek alle publicaties

Nieuws over ‘FC Bergman’

Artikel — 24 juni 2022

FC Bergman keert terug naar zijn roots als locatiegezelschap

Ze zijn verbazend jong om al ‘anciens’ genoemd te worden. En toch viert FC Bergman in 2023 zijn tienjarig bestaan als vaste Toneelhuismaker. De vier kunstenaars (Stef Aerts, Marie Vinck, Joé Agemans, Thomas Verstraeten) waren dan ook nog piepjong toen ze in 2011 gingen kloppen aan de deuren van de Bourlaschouwburg om daar te voorstelling 300 el x 50 el x 30 el te komen maken. Ze nodigden zichzelf uit, jawel. 

Meer nieuws