nl fr en

FC Bergman

FC Bergman (2008) wordt in 2008 opgericht door zes acteurs-theatermakers-kunstenaars: Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Sinds 2013 is FC Bergman vast Toneelhuismaker. Op korte tijd ontwikkelt deze groep makers een heel eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. De meest recente en imposante productie in de reeks, JR, neemt deze thematiek letterlijk en figuurlijk mee naar een ‘next level’. Inmiddels zijn Simoni en Hollanders teruggetreden als kernleden en werken ze op projectbasis mee met FC Bergman.

FC Bergman won in 2009 de Jong Theater Prijs op Theater Aan Zee met een bewerking van De thuiskomst van Harold Pinter. Met Wandelen op de Champs- Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is werd FC Bergman geselecteerd voor het Nederlandse Theater Festival (2010). In 2011 creëerde FC Bergman 300 el x 50 el x 30 el bij Toneelhuis, een productie die op het repertoire blijft. Terminator Trilogie, gecreëerd in 2012, was opnieuw site specifiek werk dat internationaal toerde. Terug in Toneelhuis (waar FC Bergman een collectief in residentie is) creëerden zij het indrukwekkende muziektheaterproject, Van den vos (december 2013), samen met Liesa van der Aa, Muziektheater Transparant en Solistenensemble Kaleidoskop (DE). In 2015 maakten ze de locatievoorstelling, Het land Nod: “In de tekstloze sfeerwerking meet FC Bergman zich met de groten: het mystieke naturalisme van Romeo Castellucci, het mistroostige absurdisme van Christoph Marthaler, dan weer de dansante dynamiek van Pina Bausch. Dat geeft Het land Nod visuele grandeur” – Wouter Hillaert in De Standaard ***, 9 mei 2015. De voorstelling werd in 2016 uitgenodigd voor het Festival van Avignon (FR) en het Zürcher Theater Spektakel (CH). Het land Nod blijft op het repertoire (en doet Sevilla en Quimper aan in 2018). 

In maart 2018 is JR een feit. Dit locatieproject gebaseerd op de gelijknamige cultroman van William Gaddis is inmiddels uitgeroepen tot hét theaterevent van 2018: door de ingenieuze verweving van film en theater, straf acteerwerk in sterke dialogen en een verbluffende scenografie tilt FC Bergman zijn werk naar een ander ‘level’. Tegelijk blijft de groep trouw aan zichzelf en schetst doorheen JR een wereld waarin de mens zonder kans op slagen vecht tegen de windmolens van zijn bestaan.

In het seizoen 2019-2020 werkt FC Bergman mee aan Freud, een productie van ITA: FC Bergman tekent voor de tekstbewerking van het originele script van Sartre. Stef Aerts, Marie Vinck en Matteo Simoni nemen bovendien een aantal personages voor hun rekening, waaronder de hoofdrol die door Stef Aerts wordt gespeeld.  

Op individuele basis spelen de leden van FC Bergman mee in diverse theaterproducties, tv-projecten en films, of maken onder eigen naam performances, bouwwerken en video’s.

Producties van/met ‘FC Bergman’

Nieuws over ‘FC Bergman’

Artikel — 22 oktober 2018

Praktische info omtrent Het land Nod in Schelle

Van donderdag 25 tot en met zondag 28 oktober 2018 verwelkomen we u graag in Schelle voor de herneming van Het land Nod, een productie van Toneelhuis | FC Bergman in het kader van Antwerpen Barok. Rubens Inspireert.

Hier vindt u belangrijke informatie over de voorstelling en haar locatie. 

Artikel — 3 juni 2018

JR of het einde van de Amerikaanse Droom

Op 31 maart 2018 gaf Ive Marx, columnist en hoogleraar aan de UAntwerpen (departement Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie), een uitgebreide inleiding op de voorstelling JR van FC Bergman.
Lees hier de uitgeschreven versie.

Artikel — 1 juni 2018

TONEELG(E)RUIS EDITIE #12

De 12de editie  van Toneelg(e)ruis is uitgebreid geworden. Veel interviews. Veel informatie. Veel invalshoeken. Een rode draad is moeilijk te vinden. Of misschien toch niet? Opvallend veel bijdragen gaan immers expliciet over hoe de theatermaker zich tot de werkelijkheid verhoudt. Die werkelijkheid is groot en complex en confronteert ons met enorme uitdagingen.

Artikel — 6 maart 2018

JR ondertiteld in het Engels

De locatievoorstelling JR wordt op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart 2018 ondertiteld in het Engels.

Meer nieuws