Ontdek het volledige programma!

What we call the beginning is often the end / And to make an end is to make a beginning. / The end is where we start from. 

T.S. Eliot - The Four Quartets

In onze nieuwe voorstellingen zal je de tijd in al zijn gedaanten zien passeren: cyclische tijd, vergankelijkheid, puberteit, vernietigende oorlogstijd, heimwee naar een vervlogen tijd, maar ook het hoopvolle verlangen naar een nieuwe tijd.

The end is where we start from; dat geldt ook voor het einde van volgend seizoen. We sluiten dan immers onze geliefde Bourla voor hoognodige renovatiewerken. Maar niet zonder hem eerst nog een keer in de bloemetjes te zetten, tijdens het Bye Bye Bourla festival.

Iedereen welkom! 

Toneelhuispremières

Werken en dagen Theater 26 september 2024 t/m 12 oktober 2024

Werken en dagen

Toneelhuis / FC Bergman

Een reflectie over het leven op (en met) het land. Een leven op de maat van de seizoenen, volgens de wetten van de grond en de gebruiken van de gemeenschap die hem bewerkt. Maar een nieuwe tijd woekert zich een weg in dit broze huwelijk tussen mens en aarde. Een ode aan de onstuitbare kracht van de groep en de grenzeloze macht van de natuur. 

Brideshead Revisited Theater 24 oktober 2024 t/m 25 oktober 2024

Brideshead Revisited

Toneelhuis / De Warme Winkel / Florian Myjer & Abke Haring

De literatuurklassieker van Evelyn Waugh is misschien wel het meest romantische en anglofiele boek dat de literatuur ooit heeft voortgebracht. Florian Myjer katapulteert het samen met Abke Haring de 21e eeuw in. Een autopsie van de liefde en een ontvouwing van onze (seksuele) identiteit.

[meeuw] Theater 14 november 2024 t/m 30 november 2024

[meeuw]

Toneelhuis / Olympique Dramatique / theater arsenaal

Liefde en verlangen als verwoestende drijfveer tijdens een familiereünie. Tsjechovs De Meeuw is een grootse en tedere theatertekst over een zoekende jeugd met nieuwe ideeën en een oudere generatie die zich daardoor bedreigd voelt. Voor het eerst wordt een repertoiretekst in zijn geheel vertaald en gespeeld in Vlaamse Gebarentaal, door een gemengde cast van dove en horende toneelspelers. 

The Grief of Red Granny Theater 14 februari 2025 t/m 23 februari 2025

The Grief of Red Granny

Toneelhuis / LOD muziektheater / Gorges Ocloo

In zijn nieuwe AfrOpera plaatst Gorges Ocloo de Belgische koningin Elisabeth centraal. Toen haar man koning Albert verongelukte, kreeg ze amper kans om te rouwen. Ocloo voert haar op in het hof van Eden, waar ze samen met zes engelen terugblikt op haar leven en verdriet. Hun muzikale leidmotief is de radicaal gearrangeerde Stabat Mater van Pergolesi. Een universeel geluid van verdriet en feest tegelijkertijd.

Moeder Courage Theater 12 maart 2025 t/m 15 maart 2025

Moeder Courage

KVS / Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Hoe leef en overleef je in een oorlog als kind? Als jonge vrouw? Als moeder? Lisaboa Houbrechts brengt het anti-oorlogsstuk van Brecht als een ontroerende en confronterende fabel over de kwetsbaarheid en weerbaarheid van een van de meest iconische vrouwelijke personages uit het wereldrepertoire, in een muzikaal en beeldend universum.

Mantike Bloom Boom Theater 23 april 2025 t/m 30 april 2025

Mantike Bloom Boom

Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe

Alles lijkt naar de verdoemenis. Toch zichtbaar: een stralend brandpunt aan de horizon. Een teken van hoop. Alles mag nu wegwaaien. Marjan De Schutter stormt als een wervelwind in verschillende gedaantes op het toneel. Er is nog maar één laatste tussenschakel tussen stervende bijen en ons lot. Mantike Bloom Boom. Voorspellingen. Ontploffingen. Vitale spetters. Net op tijd is de eindtijd vermeden.

Toneelhuishernemingen

Alle schone dingen Theater 14 september 2024 t/m 1 maart 2025

Alle schone dingen

Toneelhuis / Olympique Dramatique / Tom Dewispelaere

Om zijn suïcidale moeder opnieuw hoop te geven, begint een jongen aan een lijst met alle schone dingen die de moeite waard zijn om voor te leven. Naar de succesvolle solo Every Brilliant Thing van Duncan Macmillan. Een geestige, ontroerende en troostrijke vertelling.

The Sheep Song Theater 26 maart 2025 t/m 30 maart 2025

The Sheep Song

Toneelhuis / FC Bergman

Een moderne parabel over de angst voor en aantrekkingskracht van verandering in een mensenleven. De tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

Bye Bye Bourla

Scarlet Anansi Ocloo Theater 3 mei 2025 t/m 4 mei 2025

Scarlet Anansi Ocloo

Toneelhuis / Gorges Ocloo

Gorges Ocloo herneemt zijn allereerste voorstelling uit 2014, waarmee hij als een wervelwind de Vlaamse theatersector binnenkwam. Uitgangspunt: het verhaal van Medea, voor Ocloo de moeder van alle genocides. Met Hilde Van Mieghem, na lange tijd nog eens te zien op de planken.

Ne Mobliez Mie Theater 7 mei 2025 t/m 9 mei 2025

Ne Mobliez Mie

Toneelhuis / FC Bergman

Een vrouw sluit zich op in haar hoofd, en af van de wereld. Wil ze benaderd worden? Of eerder toevallig teruggevonden? Droomt ze van intens contact en een veelvoud aan glorierijke levens? Of wil ze net met rust gelaten en langzaamaan vergeten worden?

Bruegel Theater 15 mei 2025 t/m 16 mei 2025

Bruegel

Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Visueel verbluffend theater waarin een weelde van ideeën wordt opengespreid.

Gilles! Theater 22 mei 2025 t/m 25 mei 2025

Gilles!

Jan Decleir

Jan Decleir kruipt - 37 jaar na de première van de monoloog die Hugo Claus speciaal voor hem schreef - opnieuw in de huid van Gilles de Rais. Een aangrijpende tekst voor alle tijden over oorlog, liefde en jaloezie, gemis, verdorvenheid, geloof en gruwel.

The Lieutenant Of Inishmore Theater 28 mei 2025 t/m 5 juni 2025

The Lieutenant Of Inishmore

Toneelhuis / Olympique Dramatique

Met deze legendarische voorstelling bracht Olympique Dramatique in 2006 het thema van terroristisch extremisme terug tot huiskamerniveau. Absoluut politiek incorrect, over the top, hilarisch, vlijmscherp en met een dreigende ondertoon. Als een Tarantino-script, maar dan voor toneel.

A Revue Theater 13 juni 2025 t/m 14 juni 2025

A Revue

d e t h e a t e r m a k e r / Benjamin Abel Meirhaeghe

Een sublieme en spectaculaire happening, ergens tussen een decadente modeshow, een queer cabaret en een sjamanistisch vruchtbaarheidsritueel.

UNLOCK THE CITY!

Expo Seefhoek Series Tentoonstelling 23 november 2024 t/m 11 januari 2025

Expo Seefhoek Series

Toneelhuis / Thomas Verstraeten / Fred & Ferry Gallery

In samenwerking met Fred & Ferry Gallery maakt Thomas Verstraeten een tentoonstelling over Seefhoek Series. Aan de hand van video’s, fotomateriaal, maquettes en installaties probeert hij nieuwe betekenislagen van het project bloot te leggen en toont hij de onmiskenbare complexiteit van het leven in de stad.

Te gast

flesh can’t can’ t not’t ‘tis flesh h… Theater 19 oktober 2024

flesh can’t can’ t not’t ‘tis flesh h…

Toneelhuis / Mario Barrantes Espinoza / HIROS

Een multisensoriële voorstelling van Mario Barrantes Espinoza. Een sci-fi wereld op de tonen van reggaeton en de urban dance perreo. Twee brandende lichamen leiden ons door de landschappen van een vreemde wereld. Een verkenningstocht naar identiteit en queer geschiedenis vanuit het perspectief van een Midden-Amerikaanse migrant in Europa.

De eerlijke vinder Theater 21 november 2024 t/m 22 november 2024

De eerlijke vinder

Tutti Fratelli

De jongeren van Tutti Fratelli maken een theaterversie van de novelle van Lize Spit. Jimmy, de slimste maar ook eenzaamste van de klas, ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi, zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen, door het schooljaar heen te helpen. Wanneer de Ibrahimi’s plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan…. 

Aan de start van de brug Theater 5 december 2024 t/m 6 december 2024

Aan de start van de brug

NTGent / Werktoneel / Jesse Vandamme

In de roman Nulpunt van Don DeLillo probeert een aantal superrijken via invriezing hun dood te overwinnen. Via het perspectief van een sceptische buitenstaander worden we de perversiteit en onwaarschijnlijkheid van de onderneming gewaar. Een voorstelling met veel humor, spelplezier en levendigheid, over leven en dood en hoe die twee elkaar tegenkomen.

Infamous offspring Theater 7 januari 2025 t/m 8 januari 2025

Infamous offspring

KVS / Ultima Vez / Wim Vandekeybus

Wim Vandekeybus en dichteres Fiona Benson duiken in archetypische verhalen over de disfunctionele familie rond het godenkoppel Zeus en Hera. Oervertellingen over ouders en kinderen vormen in dans, tekst, muziek en film een fascinerend web van hedendaagse verhalen over jaloezie, wreedheid, uitsluiting en verlangen naar respect en erkenning.

Ifigeneia Theater 24 januari 2025 t/m 25 januari 2025

Ifigeneia

KVS / Maaike Neuville / Tessa Hall

Maaike Neuville en Tessa Hall maken een spoken dance voorstelling over de transformerende kracht van de tijdloze woede van een jonge vrouw. Ifigeneia kijkt terug op de eindeloze wraakcyclus in haar familiegeschiedenis. Wat als ze zich niét had opgeofferd? Hoe kan je, als jonge vrouw, in je kracht staan zonder je verleden te verloochenen?

Liefde/Amour Theater 31 januari 2025 t/m 1 februari 2025

Liefde/Amour

KVS / Pitcho Womba Konga

Hoever moet je gaan, hoe lang moet je volhouden voordat je kunt zeggen dat je alles hebt geprobeerd? Wat zegt het einde van een liefdeservaring over onszelf? En hechten we te veel belang aan het woord ‘liefde’? In een stijl die het midden houdt tussen theater, slam poetry en zang, onderzoekt Pitcho Womba Konga de rol van liefde in een mensenleven.

Saint Amour 30 Literatuur 26 februari 2025

Saint Amour 30

Behoud de Begeerte

Drie decennia Saint Amour, dat wordt gevierd met het thema ‘Liefde is tijd’. Betekent meer tijd in de liefde ook meer diepgang, en dus kwaliteit? En hoe zit het met relaties waarin een groot leeftijdsverschil speelt? Stof genoeg voor een inspirerende literaire verkenningstocht met Bart Moeyaert en een keur aan auteurs uit binnen- en buitenland.

Macadam! Theater 28 februari 2025 t/m 2 maart 2025

Macadam!

Tutti Fratelli

Tutti Fratelli cruist over de Boulevard of Broken Dreams in een ode aan de magie van de hoop. Een vurig totaalspektakel met alle Fratelli, jong en oud, en bijzondere artiesten: Kobe Proesmans, Florejan Verschueren, Iris Bouche, Nico Sturm, Mokhallad Rasem en Hugo Matthysen. Een ravissante revue der verborgen dromen. Een pure droomfabriek!

How goes the world - Histoire(s) du Théâtre V Theater 18 maart 2025 t/m 19 maart 2025

How goes the world - Histoire(s) du Théâtre V

NTGent / Tim Etchells

De Britse theaterlegende Tim Etchells (Forced Entertainment) reflecteert op de geschiedenis van (zijn) theater. Vier performers begeven zich in een absurde orgie van opkomen en afgaan, geluidscues en koortsige herinneringen. Etchells’ absurde, filosofische en poëtische teksten draaien altijd weer je perspectief op de werkelijkheid om.

Concerten

TOURIST LEMC - ONRUST Muziek 21 december 2024

TOURIST LEMC - ONRUST

Tourist LeMC

Met nieuw werk vertelt, fileert, ontboezemt en ontrafelt Johannes Faes de kronkels in het hoofd en duikt hij zijn rijkgevulde repertoire in. Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos.

20 jaar kapitein, 20 jaar groentjes! Muziek 11 januari 2025

20 jaar kapitein, 20 jaar groentjes!

Kapitein Winokio

Al twintig jaar lang reist Kapitein Winokio de hele wereld rond. Hij leert verschillende culturen kennen en verschillende smaken: maïs in Mexico, zoete patat in Suriname, ijsbergsla op de Noordpool. De Kapitein neemt je mee op een culinaire wereldreis! 

25 jaar Yevgueni Muziek 25 februari 2025 t/m 5 maart 2025

25 jaar Yevgueni

Yevgueni

De Nederlandstalige popgroep Yevgueni viert haar jubileum met een uniek concert zonder drums en elektrische gitaar, maar met een live strijkerskwartet. Een intieme avond met ongeziene versies van hun klassiekers!

Boggamasta Muziek 21 maart 2025

Boggamasta

Flat Earth Society Orchestra (FES) / David Bovée

FES, vlaggenschip van de gesjeesde flank van de Belgische jazz, verbluft luisteraars al vijfentwintig jaar met hun multicolore spazz jazz razzmatazz. Een van de hoogtepunten is nu te gast in de Bourla: Boggamasta (2017), met oud-FES gitarist en Think of One frontman David Bovée. 

B.O.X & Dez Mona: LUCY Muziek 1 april 2025

B.O.X & Dez Mona: LUCY

Dez Mona / B.O.X

In dit barokke oratorium gaan Dez Mona en B.O.X. op zoek naar de betekenis van thuiskomen en verbondenheid in een versnipperde wereld. De passages in het verhaal worden naadloos afgewisseld met samenzang en instrumentale stukken. 

Isabelle Lewis Muziek 17 mei 2025

Isabelle Lewis

Valgeir Sigurðsson / Benjamin Abel Meirhaeghe / Elisabeth Klinck

De veelbelovende band brengt een one of a kind combinatie tussen elektronische en eigentijdse klassieke muziek: een nostalgische shapeshifter met drie gezichten die elk een unieke klankwereld belichamen. 

Extra

Open Monumentendag Rondleiding 8 september 2024

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september zet de Bourla zijn deuren wagenwijd open. Gun jezelf een unieke kijk achter de schermen van dit prachtige negentiende-eeuwse theater!

Lijsttrekkersdebat - Ruimte voor A Debat 10 september 2024

Lijsttrekkersdebat - Ruimte voor A

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen organiseren Toneelhuis en ARIA een debat over de 'stad van iedereen' en de noodzakelijke ruimte, zowel fysiek als mentaal. Dit debat brengt de lijsttrekkers van alle politieke partijen samen met vertegenwoordigers van culturen (kunsten, sport, religie en sociaal cultureel) die onze stad maken tot wat ze is.

Rondleiding Rondleiding 28 september 2024 t/m 26 april 2025

Rondleiding

Toneelhuis gunt je graag een blik achter de schermen van de Bourla. Je komt meer te weten over de geschiedenis van het gebouw, de theaterconstructies en de ontwikkeling van het theater sinds de 19e eeuw.

Utopie van kansen Evenement 17 oktober 2024

Utopie van kansen

We leven in een utopie van kansen. Maar wie is ‘we’ en wat zijn de kansen? En wie bepaalt naar welke mensen de kansen gaan? N.a.v. Werelddag van verzet tegen armoede.

Aan tafel Debat 7 november 2024 t/m 2 april 2025

Aan tafel

Toneelhuis is niet alleen een plek voor creatie en presentatie, maar wil ook bijdragen tot reflectie over de ontwikkelingen van het theater in een snel veranderende samenleving. In de reeks Aan tafel zoomen we telkens in op een actueel onderwerp, met een keur aan sprekers.

Artists Against Stigma Evenement 1 december 2024

Artists Against Stigma

Een multidisciplinair kunstenfestival n.a.v. Wereldaidsdag waar vraagstukken rond gender en seksuele diversiteit centraal staan. Een combinatie van kunst, activisme en wetenschappen.
 

Lingua's Kortfilmfestival Film 9 december 2024

Lingua's Kortfilmfestival

Op 9 december 2024 vindt de veertiende editie van Lingua's Kortfilmfestival plaats in de Bourlaschouwburg. Verwacht je aan een avond à la Academy Awards, vol schitterende kortfilms ingestuurd door jonge filmmakers van over het hele land! 

De Spreekbeurt Literatuur 17 december 2024

De Spreekbeurt

Acht serieuze sprekers krijgen elk tien minuten om hun passie of afkeer voor een onnozel onderwerp met je te delen.

Women in Motion Evenement 8 maart 2025

Women in Motion

Op 8 maart, Wereldvrouwendag, gaat Virago in première met een nieuwe creatie. Samen met verschillende Balletscholen in en rond Antwerpen brengen zij muziekstukken van vrouwelijke componisten wereldwijd.

Erfgoeddag 2025 Evenement 27 april 2025

Erfgoeddag 2025

Op zondag 27 april 2025 is het opnieuw tijd voor Erfgoeddag, hét moment om je lokale erfgoed te herontdekken. Onder het motto Game On! herontdek je de Bourlaschouwburg als levendig, veranderlijk en boeiend erfgoed.