Ontdek het volledige programma!

Met trots lanceert het Toneelhuiscollectief zijn eerste seizoen!

Het seizoen 2023-2024 staat in het teken van generositeit en een open, diverse blik op de wereld. Het is dan ook even felgekleurd en meerstemmig als onze affiches. We presenteren maar liefst zeven nieuwe voorstellingen, vier hernemingen en tal van uitdagende gastvoorstellingen, concerten, lezingen, debatten en festivals. 

Wees welkom!

Benjamin Abel Meirhaeghe, FC Bergman, Olympique Dramatique, Gorges Ocloo, Lisaboa Houbrechts

Toneelhuis kleurt fel en collectief! Lees de intro van onze makers op het nieuwe seizoen.

Geniet van een vaste reductie op je tickets met de Toneelhuis vriendenpas.

Toneelhuispremières

Alle schone dingen Theater 3 oktober 2023 t/m 3 februari 2024

Alle schone dingen

Toneelhuis / Olympique Dramatique / Tom Dewispelaere

Om zijn suïcidale moeder opnieuw hoop te geven, begint een jongen aan een lijst met alle schone dingen die de moeite waard zijn om voor te leven. Naar de succesvolle solo Every Brilliant Thing van Duncan Macmillan. Een geestige, ontroerende en troostrijke vertelling.

FRICTION Theater 16 november 2023 t/m 17 november 2023

FRICTION

Toneelhuis / Kunstenwerkplaats / Sophia Rodriguez

Waarom verlangt ons huidig economisch model naar een wereld zonder weerstand en wrijving? Conflict werkt inderdaad vertragend, maar het onthult ook verborgen angsten en onvervulde verlangens. Choreograaf en theatermaker Sophia Rodriguez onderzoekt hoe frictie het onderling contact tussen mensen opnieuw kan verbeteren. Vurig, speels en onontkoombaar.

Ne Mobliez Mie Theater 30 november 2023 t/m 13 december 2023

Ne Mobliez Mie

Toneelhuis / FC Bergman

Markiezin Visconti laat het kasteel van Gaasbeek eind negentiende eeuw verbouwen tot een neo-renaissancistisch sprookjeskasteel en poseert er als middeleeuws jongetje. De foto’s zijn inspiratiebron voor een meditatie rond alternatieve identiteiten. Een cyclus van filmvignetten, een dialoog van film en theater.

Shelly Shonk Fiffit Theater 18 januari 2024 t/m 25 januari 2024

Shelly Shonk Fiffit

Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe

Een voorstelling met een thema even ondoorgrondelijk als de titel: het kosmische. Gefascineerd door de James Webb-telescoop en de oneindigheid van de menselijke verbeelding creëert een diverse groep performers een extatische trip doorheen onze innerlijke wereld en de uithoeken van de kosmos. Met geestverruimende elektronische muziek van Caterina Barbieri.

Klytaimnestra Theater 18 april 2024 t/m 24 april 2024

Klytaimnestra

Toneelhuis / Olympique Dramatique / STAN

Een hernieuwde lezing van de Griekse tragedie over Klytaimnḗstra en haar man Agamemnon zet de tomeloze expansiedrang en toxische machtswellust in een ander daglicht. Een dissectie van misogynie, 2500 jaar geleden en nu, door een polyfoon ensemble van dansers en spelers.

Honderd Theater 16 juni 2024

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Bart Van Nuffelen

Een performance van één actrice: Slongs (Charissa Parassiadis) en honderd stedelingen uit Deurne-Noord. Een grootse eenmalige theatrale actie van het Martha!tentatief. Een verslag uit een rafelrand van de stad. Een liefdevolle ode aan het epische van de werkelijkheid. 

Toneelhuishernemingen

Wachten op Godot Theater 8 maart 2024 t/m 23 maart 2024

Wachten op Godot

Toneelhuis / Olympique Dramatique

Koen De Sutter, Tom Dewispelaere, Nico Sturm en Tom Van Dyck spelen de oerklassieker. Soepel schakelend tussen tragedie, klucht en slapstick bewijzen de heren hoe rijk Becketts theater is.

The Sheep Song Theater 1 mei 2024 t/m 11 mei 2024

The Sheep Song

Toneelhuis / FC Bergman

Een moderne parabel over de angst voor en aantrekkingskracht van verandering in een mensenleven. De tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

Vake Poes; of hoe God verdween Theater 16 mei 2024 t/m 17 mei 2024

Vake Poes; of hoe God verdween

laGeste / Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Een meisje duikt in de verborgen trauma’s van het verleden. Hoe verhoudt geweld in de intieme kring zich tot het geweld van de geschiedenis? Een groots opgezette intergenerationele vertelling van een familiale zenuwinzinking tussen theater en opera. 

Les Pêcheurs de perles Opera

Les Pêcheurs de perles

Opera Ballet Vlaanderen / FC Bergman

FC Bergman zette de eerste stap in de opera met de regie van Bizets Les Pêcheurs de perles voor Opera Ballet Vlaanderen.
Toneelhuisfans kunnen vanaf 17 juni parterreplaatsen in Opera Antwerpen boeken aan superkorting!

Te gast

Gruis/aan de twijfel Theater 21 november 2023 t/m 22 november 2023

Gruis/aan de twijfel

NTGent / Werktoneel / Jesse Vandamme

Op zoek naar radicale waanzinnigheid razen de spelers van Werktoneel door het nihilistische universum van Willem Frederik Hermans. Ze dissecteren het menselijk isolement en bieden een tegenwicht aan het krampachtige vooruitgangsoptimisme. 

Saint Amour - Springtij in de liefde Literatuur 9 februari 2024

Saint Amour - Springtij in de liefde

Behoud de Begeerte

Wat gebeurt er wanneer passie haar maximale hoogte bereikt? Hoe zit het met de getijden in een relatie? Een literaire hoogmis over overrompelende verliefdheid. Maar ook over liefde die naar een obsessie neigt. Met o.a. schrijfster Connie Palmen.

De Omgekeerde Berg Theater 16 februari 2024 t/m 18 februari 2024

De Omgekeerde Berg

Tutti Fratelli

De spelers van Tutti Fratelli brengen met het muzikale trio Esmé Bos, Bart Voet en Florejan Verschueren een waanzinnig verhaal van onverschrokken liefde. Een meerstemmige, bitterzoete feestkreet omdat samen zingen mensen verder doet strijden, dromen, troosten en leven. 

GERMAN STAATSTHEATER Theater 24 februari 2024

GERMAN STAATSTHEATER

Toneelhuis / Kunstenwerkplaats / Rosie Sommers / Micha Goldberg

Een tragikomische theatervoorstelling over onophoudelijke werkdruk, met stress en burn-outs als gevolg. Een twaalftal spelers verbeeldt in een reeks absurdistische scènes de dwingende werkomstandigheden tot een onophoudelijke slapstick van mensen onder hoogspanning.

The Interrogation Theater 25 maart 2024 t/m 26 maart 2024

The Interrogation

NTGent / International Institute of Political Murder (IIPM) / Edouard Louis / Milo Rau

Regisseur Milo Rau en de Franse bestsellerauteur Édouard Louis schreven een zeer persoonlijke toneeltekst over twijfelen en falen. Een intieme, maar frivole voorstelling: lichtvoetig, en toch ontroerend. Een fundamentele ode aan het falen.

R.I.S.A. Theater 29 maart 2024 t/m 30 maart 2024

R.I.S.A.

KVS / Jr.cE.sA.r

Na het internationale succes van Malcolm X, Dear Winnie en Who’s Tupac? breit Jr.cE.sA.r een sluitstuk aan zijn heldenreeks. Een carnavaleske stoet aan spelers, schrijvers en muzikanten gaat het maatschappelijk verzet aan met de lach. Join the revolution with a smile!

Concerten

Ruben Block (SOLO) Muziek 17 oktober 2023

Ruben Block (SOLO)

De zanger/gitarist en frontman van rockfenomeen Triggerfinger presenteert zijn eerste solowerk in de Bourla. Veel moois, veel intelligente instinctiviteit, veel Ruben Block, die dichter dan ooit bij zichzelf uitkomt. En al doende de tent omverblaast.

TOURIST LEMC - ONRUST Muziek 25 oktober 2023 t/m 20 december 2023

TOURIST LEMC - ONRUST

Met nieuw werk vertelt, fileert, ontboezemt en ontrafelt Johannes Faes de kronkels in het hoofd en duikt hij zijn rijkgevulde repertoire in. Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos.

Kapitein Winokio - Circus van Gevoelens Muziek 1 november 2023

Kapitein Winokio - Circus van Gevoelens

Kapitein Winokio is bang van beren. Hij wordt boos wanneer zijn goocheltruc niet lukt en bedroefd als niemand met zijn grapjes lacht. Maar zingen met alle kampioenen, daar wordt hij blij van!

Dez Mona - Two Decades Muziek 27 januari 2024

Dez Mona - Two Decades

Dez Mona bestaat twintig jaar! Dat wordt gevierd met een eenmalig jubileumconcert. Een broeierige muzikale reis doorheen het rijke repertoire van de band van Gregory Frateur, Sjoerd Bruil en Roel Van Camp.

Antwerpse Kleppers

Chez Bricktop Theater 23 mei 2024

Chez Bricktop

Muziektheater Transparant / Fanny & Alexander

De legendarische Parijse nachtclub Chez Bricktop was na WO I een bruisende ontmoetingsplaats voor Franse en Afro-Amerikaanse artiesten. De voorstelling doet de tijd herleven dat jazz uit Amerika komt overgewaaid. Muziektheater in de vorm van een ‘live’ radiouitzending.

Egmont Theater 24 mei 2024

Egmont

Het Banket / I SOLISTI / Vlaams Radiokoor

Jan Decleir en Roy Aernouts onderzoeken hoe de onthoofde Graaf van Egmont uitgroeide tot een symbool van redelijkheid en tolerantie. Een huiveringwekkende theaterlezing met live muziek, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven.

Slotvoorstelling De nieuwe spelers 2024 Theater 25 mei 2024

Slotvoorstelling De nieuwe spelers 2024

de nieuwe spelers

De nieuwe spelers is een vooropleiding theater voor 16- tot 25-jarigen die focust op diversiteit, met als doel zoveel mogelijk jonge kunstenaars te laten doorstromen naar de professionele podiumkunstensector. Hun eindproject wordt getoond in Kambala.

Nomadics Theater 25 mei 2024 t/m 26 mei 2024

Nomadics

Voetvolk / Lisbeth Gruwez / Maarten Van Cauwenberghe

Dansgezelschap Voetvolk wandelt. Een adembenemend voetenspel voor acht performers. Maar eerst kunnen toeschouwers die dat willen, met hen mee wandelen naar de Bourla. Om samen de meerstemmige impact van die eenvoudige beweging te ervaren.

War of the Beasts and the Animals Theater 28 mei 2024

War of the Beasts and the Animals

Zuidpool / Jorgen Cassier / Koen Van Kaam

Vijf actrices en een beatmaster rappen en raven in hels tempo rond gedichten van de Russische Maria Stepanova. Een splinterbom van samples uit film, politieke redes, wereldliteratuur en poëzie. Een audiovisueel vitaal 21ste-eeuws anti-oorlogspamflet.

CQ. Theater 30 mei 2024

CQ.

Abattoir Fermé / Stef Lernous

Verhalen en complicaties van bewoners van een vervallen, postapocalyptisch flatgebouw. Een voorstelling over anonimiteit en eenzaamheid, geïnspireerd door de schilderijen van Delvaux, maar op zijn Abattoirs: fascinerend, trippy, grotesk-grappig én ontroerend.

Dwarskijker Theater 31 mei 2024

Dwarskijker

de Roovers

Een gevreesde blogster is het middelpunt van een bont allegaartje kunstenaars. Meedogenloos spuit ze haar snedige commentaar. Maar hoeveel absolute eerlijkheid kan een mens aan? Een hedendaagse versie van De Misantroop van Molière.

Opening Night Theater 1 juni 2024

Opening Night

DE HOE

De eerste grote voorstelling van DE HOE, collectief geschreven en gespeeld door alle schrijvers en spelers van het gezelschap. Geïnspireerd door het uitzonderlijke filmwerk van John Cassavetes en het acteerwerk van de legendarische actrice Gena Rowlands.

De nieuwe man Theater 2 juni 2024

De nieuwe man

DE HOE

Natali Broods en Peter Vanden Eede spelen een schrijver en een actrice. Ooit waren ze verliefd op elkaar, maar de angst om alles kapot te maken stond hun liefde in de weg. Twee decennia later komen ze elkaar opnieuw tegen. Is de tijd rijp voor een echte dialoog? 

Winterreise Theater 4 juni 2024

Winterreise

Muziektheater Transparant / Opera Ballet Vlaanderen / Jan Sobrie / Wouter Deltour / Viviane De Muynck

Viviane De Muynck incarneert een 77-jarige vrouw die vertrekt op haar laatste reis. Ze verlaat haar geliefde, blikt terug op haar leven en gaat in gesprek met haar jongere zelf. De bewerking van de muziek zoekt, in de voetsporen van Schubert, naar een modern geluid.

Orfeus Theater 5 juni 2024

Orfeus

LAZARUS / Koen De Graeve / Flat Earth Society (FES)

Acteur Koen De Graeve en componist Peter Vermeersch verkennen de uitersten van de menselijke vindingrijkheid, op een muzikaal bedje van oud-Griekse jazz, overgoten met een van beelden barstende woordenstroom die verwondert en verwart, prikkelt en ontroert.

4.48 - Sarah Kane Theater 6 juni 2024

4.48 - Sarah Kane

De Roovers / Kunst/Werk

Actrice Sara De Bosschere en choreograaf Marc Vanrunxt brengen een overtuigende lezing van de psychotische ervaring in Sarah Kane's 4.48. Een authentiek verslag van de mentale ruimte tussen zwemmen en verzuipen.

Klein Jowanneke Gaat Dood Theater 7 juni 2024

Klein Jowanneke Gaat Dood

Martha!tentatief / Johan Petit

Met deze legendarische voorstelling nam Klein Jowanneke in 2008 afscheid van zijn jeugd. Binnenkort wordt hij vijftig. En hij voelt dat het niet beter gaat, nee, het wordt alleen maar erger. En daarom, om het leven te vieren — nu het nog kan — gaat Klein Jowanneke nog eens dood.

ENTRECÔTE Theater 8 juni 2024

ENTRECÔTE

One Trick Pony / Liesa Van der Aa

Vanachter een riant gevulde vleesvitrine fileert deze muzikale happening de kapitalistische maatschappij in de vorm van een duister, erotiserend en ver(s)makelijk compact tableau vivant. De slagerij als arena voor de grillen van consument en producent.

Presentatiemoment WISPER Theater 9 juni 2024

Presentatiemoment WISPER

WISPER

Theatercursisten van WISPER gaan aan de slag met de voorstelling Ne mobliez mie van FC Bergman. Het eindresultaat wordt getoond in Kambala, de speelzaal van Toneelhuis op het Eilandje.

Oude Meesters Theater 11 juni 2024

Oude Meesters

Comp. Marius / 't Barre Land

De zogenaamde intellectueel Atzbacher doet niet veel meer dan vertellen wat de door hem bewonderde muziekcriticus Reger hem op zijn beurt heeft verteld. Venijnige komedie over de echokamer van het eigen gelijk, naar het werk van Thomas Bernhard.

Houthakken Theater 12 juni 2024

Houthakken

Comp. Marius / 't Barre Land

Twee gasten zijn uitgenodigd voor een kunstzinnig diner. Ze wachten op de eregast, een beroemde toneelspeler, die pas na middernacht zal arriveren. Een snoeiharde afrekening met de hypocriete Weense cultuursociety van de vorige eeuw, naar Thomas Bernhard.

Family Voices Theater 15 juni 2024 t/m 16 juni 2024

Family Voices

theatercompagnie Lucky Leo

Vrijetijdscollectief Lucky Leo herwerkt het radioverhaal van Pinter tot een uitdagende kijk- én luisterervaring. De acteurs spelen in een glazen kooi, als publiek hoor je het luisterspel via headsets en bekijk je de personages in de stolp. Of word je zelf bekeken?