Theater

Het kleine meisje van meneer Linh

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog vernielde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Hij voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Een aangrijpende monoloog, gebaseerd op een novelle van Philippe Claudel.

Na de creatie in september 2017 van Het kleine meisje van meneer Linh, met Koen De Sutter, en in maart 2018 van de Franse versie, La petite fille de monsieur Linh, met Jérôme Kircher als meneer Linh, lanceert Guy Cassiers in het seizoen 2018-2019 twee internationale hercreaties van deze productie, in het Engels met acteur Jules Werner en in het Catalaans en Spaans met acteur LLuis Homar.

Het kleine meisje van meneer Linh is dan ook een Europees project. Europa is al heel lang een belangrijk thema in het werk van Guy Cassiers. Met Het kleine meisje van meneer Linh behandelt hij het zeer actuele thema van de vluchteling, een van de grote uitdagingen waar Europa op dit ogenblik voor staat. Maar naast de inhoud is bij Het kleine meisje van meneer Linh nu ook het werkproces onderdeel geworden van die Europese dimensie. Het is een nieuwe vorm van internationale samenwerking. Bezonken rood werd gespeeld in vier verschillende talen: Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Acteur Dirk Roofthooft leerde de taal van het land waarin de voorstelling toerde. Het kleine meisje van meneer Linh gaat een stap verder. Niet alleen de taal, maar ook de acteur verandert. Guy Cassiers maakt de voorstelling telkens opnieuw met een acteur uit het coproducerende land in zijn thuistaal. Op die manier hebben de acteur, zijn taal en zijn cultuur een impact op de inhoud van de voorstelling. Ieder acteur is intens betrokken bij de herwerking van de voorstelling. 

“Het lijkt wat paradoxaal maar precies een voorstelling die over de beperkingen en de barrières van de talige communicatie gaat, is een soort van lofzang op de rijkdom en de eigenheid van de verschillende Europese verhalen. Een eigenheid die echter pas waarde en betekenis krijgt door en in het verschil.” - Guy Cassiers

Alle voorstellingen