nl fr en
Evenement

Zielzoekers: Open deur

Theater Malpertuis, Toneelhuis, Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen, cc De Steiger Menen, Mokhallad Rasem

Theater Malpertuis, Toneelhuis, CC De Steiger en het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers in Menen bundelen de krachten voor een artistiek project over migratie. Toneelhuismaker Mokhallad Rasem nam begin januari zijn intrek in het Meense opvangcentrum waar, achter de muren van een voormalig klooster, 75 asielzoekers leven. Zes weken lang zal hij er met de bewoners leven, praten en werken. Nadien maakt hij met het verzamelde materiaal de voorstelling Zielzoekers.

Op zaterdag 11 februari 2017 zet het opvangcentrum in Menen zijn deuren wagenwijd open. Mokhallad Rasem verwelkomt u samen met de bewoners. Deze Open deur is een feestelijk afsluitmoment van zijn verblijf. Mokhallad vertelt hoe dat verlopen is en hoe zijn ervaringen een plaats krijgen in Zielzoekers

Tegelijkertijd is CC De Steiger gastheer voor een pers programma dat het vluchtelingenthema vanuit alle mogelijke kanten belicht. Een gedetailleerd overzicht vindt u op www.zielzoekers.be.


Toneelhuis biedt een georganiseerde busreis aan naar de Open deur. De bus vertrekt om 16u in Antwerpen. De verdere planning van de dag ziet eruit als volgt:

 • 17u15 aankomst in Menen
 • 17u30 literaire wandeling naar het Rode Kruisopvangcentrum
 • 18u00 verwelkoming en rondleiding door Mokhallad Rasem en de bewoners van het opvangcentrum
 • 19u00 terug naar CC De Steiger en mogelijkheid om te eten en de tentoonstelling Na de vlucht te bezoeken
 • 20u30 debat over migratie met: Nic Balthazar (moderator), Mokhallad Rasem en gasten
 • 22u30 vertrek naar Antwerpen
 • 23u45 aankomst Antwerpen

ZIELZOEKERS: DE VOORSTELLING

Lang voor er sprake was van een vluchtelingencrisis, tekenden Piet Arfeuille van Theater Malpertuis en het Rode Kruisopvangcentrum van Menen de contouren van een artistiek project over de migratiecrisis die Europa in de ban houdt- of juist niet. Opzet van deze productie is om de nieuwsfeiten waarmee we rond de oren geslagen worden, een gezicht – en zo ook menselijkheid – te geven door de vele verhalen van vluchtelingen op te tekenen.

Piet Arfeuille sprak theatermaker Mokhallad Rasem aan, die na zijn vlucht uit Irak in 2005 zelf in een asielcentrum verbleef. Begin januari nam Rasem zijn intrek in het Meense opvangcentrum waar, achter de muren van het voormalig klooster, 75 asielzoekers leven. Zes weken lang zal hij er met de bewoners leven, praten en werken. Nadien maakt hij met het verzamelde materiaal de voorstelling Zielzoekers.

 • Première 26 april 2017, Sint-Franciscuskerk, Ieperstraat 28, Menen
 • 26-29 april 2017, Sint-Franciscuskerk, Ieperstraat 28, Menen
 • 3-6 mei 2017, op nader te bepalen locatie in Tielt
 • 10-14 mei 2017, Sint-Amanduskerk, Van Kerckhovenstraat 35, 2060 Antwerpen

Credits

van

 • Mokhallad Rasem

coproductie

 • cc De Steiger Menen
 • Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen
 • Toneelhuis
 • Theater Malpertuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. zaterdag 11 februari 2017 — 16u00 — Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers, Menen

Nieuws over ‘Zielzoekers: Open deur’

Interview met Mokhallad Rasem Artikel — 14 april 2017

Interview met Mokhallad Rasem

Theater Malpertuis interviewde Toneelhuismaker Mokhallad Rasem naar aanleiding van zijn nieuwe voorstelling Zielzoekers.

Reacties (1)

Riet Verhelst — 17 februari 2017

Een zeer fijn iniatief. Indrukwekkend en emotievol hoe Mokhallad daar gedurende al die weken zijn weg heeft gezocht. Zielzoekers is dan ook een prachtige naam voor het project. Met gesprekken en vertrouwensrelaties tussen de bewoners heeft Mokhallad hun diepste ik ontrafeld. Het wordt sowieso een prachtig document over het verblijf. Ook de tentoonstellingen zijn zeker aangrijpend en meer dan een bezoek waard.

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties