Theater

Wie heeft mijn vader vermoord?

Internationaal Theater Amsterdam

Met zijn autobiografisch debuut Weg met Eddy Bellegueule vertelde het jonge Franse literaire talent Édouard Louis (1992) over zijn getormenteerde jeugd in het door werkloosheid geteisterde Noord-Frankrijk. In een opiniestuk voor The New York Times schreef hij daarover: “Ik wilde verslag doen van de armoede en uitsluiting in ons dagelijks leven. Het trof me dat het leven dat ik al die jaren had gekend nooit in boeken, kranten of op tv aan bod kwam.” Maar evenzeer rapporteert hij hoe het machistische arbeidersmilieu waarin hij opgroeide, afrekende met zijn ontluikende homoseksualiteit.
Het van tristesse en spijt doortrokken Wie heeft mijn vader vermoord? is een aanklacht, maar ook een liefdesbetuiging. De 26-jarige auteur schreef dit boek als een brief in de jijvorm. Aanleiding voor dit kleine literaire pareltje, waarvan de stijl doet denken aan die van Marguerite Duras, was de confrontatie met zijn vader die hij vrijwel onherkenbaar terugvond na enige tijd van afwezigheid: vroegtijdig oud en ziek als gevolg van een leven getekend door alcohol, sociale achterstelling, hard labeur en daarbovenop een arbeidsongeval dat hem voorgoed veroordeelde tot een doelloos leven thuis.

Édouard Louis wijst met de vinger naar het niets ontziende kapitalisme en de politieke elite die de lagere klassen het gelag laten betalen: zij gaan gebukt onder bezuinigingen op uitkeringen. De diagnose die Louis stelt zou perfect aansluiten bij die van Emmanuel Macron. De schrijver zelf ziet het heel anders. “Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet”, twitterde hij aan de Franse president. “Ik schrijf om u te schande te maken.” Met dit schitterende materiaal maakt regisseur Ivo van Hove nu een monoloog voor topacteur Hans Kesting.
Bij Toneelhuis enkel te boeken in het Toneelhuis & deSingel-abonnement.

spel

  • Hans Kesting

productie

  • Internationaal Theater Amsterdam

coproductie

  • DE SINGEL

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. Geannuleerd: zondag 5 april 2020 — 15u00 — Theaterstudio deSingel, Antwerpen

Reacties (1)

Inge wauters — 25 januari 2022

Beste,
Ik ben geïnteresseerd in de voorstelling Wie heeft mijn vader vermoord in België.
Kunt u me de data doorgeven?
Dank daarvoor.
Mvg,
Inge

Toneelhuis — 8 februari 2022

Deze voorstelling werd geproduceerd door Internationaal Theater Amsterdam.
Alle informatie en speeldata zijn te vinden op ita.nl

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Scènes Theater 25 maart 2023 t/m 26 maart 2023

Scènes

Werktoneel / KASK drama / Lucie Plasschaert / Joeri Happel