nl fr en
Theater

Les Marchands

Théâtre National Wallonie - Bruxelles, Odeon-Theatre de L'Europe, Joël Pommerat, Compagnie Louis Brouillard

“De 50-jarige Joël Pommerat is ongetwijfeld de meeste emblematische auteur en regisseur van het hedendaagse Franse theater”, schrijft cultuurjournalist Guy Duplat. “De originaliteit van zijn mise-en-scènes, zijn lichten schaduwlichtspel en de bijzonderheid van zijn ‘op het podium’ geschreven teksten hebben hem geleidelijk aan een stevige naam opgeleverd in het Franstalige theaterlandschap. Pommerat werpt een poëtische en tegelijk politieke blik op actuele thema’s die in het theater weinig aan bod komen, zoals de relaties op het werk, of hij geeft zijn eigen versie van sprookjes voor kinderen. Joël Pommerat is een regelmatige gast op het Festival van Avignon en artiest-in-residentie bij het Parijse Théâtre de l’Odéon.”

Vorig seizoen kon u kennismaken met Pommerats intrigerende sprookjesbewerking Cendrillon. Dit seizoen toont Toneelhuis Les Marchands: “Een verbluffend mooie voorstelling. Les Marchands stelt vragen over de manier waarop werk onze levens al dan niet invult. Het stuk is gedurfd qua vorm en laat woorden, lichamen, licht, voorwerpen en geluiden perfect op elkaar inspelen, de uitstralingskracht van de acteurs is overweldigend … “, schreef de krant Le Monde.

Een vrouw vertelt over haar baan in een wapenfabriek. Ze doet haar werk graag. Haar job geeft structuur aan haar leven. Ze is bang voor de dreigende sluiting van de fabriek en voor een nakende oorlog. Ze vertelt ook over haar vriendin die er niet in slaagde een baan in de fabriek te bemachtigen. Gaandeweg neemt de vertelling die realistisch was aangezet een andere wending; het paranormale sijpelt binnen en door de afwisseling tussen licht en donker, de herhalingen van gebaren en woorden, de stille kracht van de acteurs en de verrassende muzikale intermezzo’s ontstaat een donkere komedie, uiterst sober en gesofistikeerd maar tegelijk ontroerend en diepmenselijk. De grote kracht van Les Marchands schuilt in de scherpzinnigheid waarmee duidelijk wordt gemaakt hoe werk, of het ontbreken ervan, ons leven structureert of desintegreert en hoe we allemaal met onze tijd en ons leven woekeren.

CONCEPT EN REGIE JOËL POMMERAT MET SAADIA BENTAÏEB, AGNÈS BERTHON, LIONEL CODINO, ANGELO DELLO SPEDALE, MURIELLE MARTINELLI, RUTH OLAIZOLA, MARIE PIEMONTESE, DAVID SIGHICELLI SCENOGRAFIE EN LICHT ERIC SOYER KOSTUUM ISABELLE DEFFIN GELUID FRANÇOIS LEYMARIE, GRÉGOIRE LEYMARIE MUZIKAAL RAADGEVER ALAIN BESSON PODIUMREGIE ALAIN ABDESSEMED, MATHIEU MIRONNET, PIERRE-YVES LE BORGNE LICHTREGIE JULIEN CHATENET GELUIDSREGIE GRÉGOIRE LEYMAYRIE, GRÉGOIRE CHOMEL PRODUCTIE COMPAGNIE LOUIS BROUILLARD, THÉÂTRE NATIONAL DE STRASBOURG (FR) coproductie Espace Malraux - Scène nationale de Chambéry (FR), le Centre Dramatique national de Normandie - Comédie de Caen (FR), le Centre Dramatique national d’Orléans-Loiret-Centre (FR), le Théâtre Paris-Villette (FR), le Théâtre Brétigny – Scène conventionnée du Val d’Orge et l’Arcadi - Action régionale pour la création artistique et la diffusion en Île- de-France (FR) coproductie herneming Compagnie Louis Brouillard, Théâtre National Brussel, Odéon-Théâtre de l’Europe (FR).

Joël Pommerat is artiest-in-residentie bij Théâtre National Brussel.
www.theatrenational.be

Credits

van

  • Joël Pommerat

productie

  • Compagnie Louis Brouillard
  • Odeon-Theatre de L'Europe
  • Théâtre National Wallonie - Bruxelles

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. woensdag 11 maart 2015 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
  2. donderdag 12 maart 2015 — 20U00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Nieuws over ‘Les Marchands’

Artikel — 17 februari 2015

De Franstaligen nemen het opnieuw over!

Voor het tweede seizoen op rij presenteert Toneelhuis een mooie selectie uit het aanbod van Théâtre National in de Bourla. Mét Nederlandse boventiteling, bien sûr.
Onbekend mag niet langer onbemind blijven!

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties