Literatuur

Hommage met oesters #2

Hugo Clauslezing

Behoud de Begeerte, Toneelhuis, De Bezige Bij

De Hommage met oesters #2 vindt plaats in de Antwerpse Bourla op zondag 18 maart 2018, de vooravond van de tiende verjaardag van Claus’ overlijden. Om deze bijzondere verjaardag te herdenken werd een bijzonder en uitgebreid programma (van twee keer een uur, met pauze) voorbereid, waaraan onder anderen Jeroen Olyslaegers, Mark Schaevers, Josse De Pauw, Kevin Absillis, Lize Spit, Emy Koopman en Yannick Dangre meewerken.

Hugo Clauslezing
Hommage met oesters #2 steekt van wal met de vijfde Hugo Clauslezing, die wordt uitgesproken door Jeroen Olyslaegers. Onder de titel 'Vergeet niet wie gij zijt...' zal hij het hebben over grootvaders, kannibalisme en nationalisme: "Zou het kunnen dat nationalisme ontstaat uit pijn en niet uit trots? Uit wrok en niet uit zelfvertrouwen? Uit elitarisme en niet uit populisme? Uit haat en niet uit liefde?" Olyslaegers' illustere voorgangers waren in antichronologische volgorde: Tom Lanoye, Kees van Kooten, Gerard Mortier en Gerrit Komrij.

Poëzie van Claus
Daarna is er ook aandacht voor Nieuwe tekeningen en gedichten, de poëziebloemlezing die werd samengesteld door Claus' redacteur Suzanne Holtzer, met unieke tekeningen van Hugo Claus. Enkele prominenten lezen ieder één gedicht: Manu van der AaJos Van den BerghKurt De BoodtMichaël De Cock (ov), Suzanne HoltzerRashif El KaouiHilde Van MieghemMark Schaevers en Wim Vanseveren. Al deze mensen zijn op een of andere manier betrokken bij de Clausherdenkingen.

Jonge schrijvers over Claus
Tot slot van het eerste deel delen twee jonge schrijfsters hun eerste ervaring met het werk van Claus: Emy Koopman en Lize Spit, die deze week de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2018 in ontvangst mocht nemen, een belangrijke aanmoedigingsprijs. Koopman en Spit lazen nog nooit iets van Claus, maar deden dat nu wel en brengen er verslag van uit bij Claus-veelvraat Yannick Dangre. De aandacht gaat daarbij in de eerste plaats naar Nieuwe tekeningen en gedichten en naar De Metsiers en De geruchten, twee romans van Claus die herdrukt worden.

Hommage met oesters
Een dozijntje oesters, daar was Hugo Claus niet vies van. Vandaar dat De Foyer het publiek de kans biedt tijdens de pauze zo'n stel weekdieren achterover te laten glijden.

Kenners over Claus
Claus-biograaf Mark Schaevers en Claus-docent Kevin Absillis trappen het tweede deel af met een gesprek over het leven en werk van Claus, gespijsd met videofragmenten. Het wordt een onderhoud waarin ze ook twee nieuwe De Bezige Bij-uitgaven voorstellen: Het verdriet staat niet alleen (samengesteld door Schaevers) en De verwondering (bezorgd door Absillis).

De versie Claus
Tot slot brengt Josse De Pauw een fragment uit De versie Claus, dat hij tien jaar geleden op de planken bracht en uitgebreid werd bejubeld. Tijdens het werken aan het stuk ontvingen auteur Mark Schaevers en theatermaker-acteur Josse De Pauw het bericht van Hugo Claus' zelfgekozen dood. Hun hommage aan de grootmeester van de Vlaamse literatuur werd zo ook een in memoriam.

Behoud de Begeerte en Hugo Claus
Behoud de Begeerte heeft vanaf haar opstart veelvuldig het podium geboden aan Hugo Claus; 127 keer om precies te zijn. Daarnaast werd ook een tentoonstelling georganiseerd (De Kop van Claus, 2006) en stond een editie van Saint Amour volledig in het teken van de Meester (Saint Amour omtrent Claus, 2013). Behoud de Begeerte is ook de initiatiefnemer van de Clauslezingen.

productie

  • De Bezige Bij
  • Toneelhuis
  • Behoud de Begeerte

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. zondag 18 maart 2018 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Ook interessante producties