nl fr en
Theater

Het gezin van Paemel

de solo

SKaGen

Bekijk foto's
Minutieus doorspitte Valentijn Dhaenens de klassieker en vond een manier om alle dertien personages zélf op scène te brengen, temidden videoversies van zichzelf. Een technisch huzarenstuk.

"Wirken moet ne mensch en ni lieglupe. Akkerdjie."
 

SKaGeN neemt de handschoen op en vertaalt deze parel uit de Vlaamse theaterliteratuur naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden; waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken; waar families uit elkaar worden gereten en jong en oud met getrokken messen tegenover elkaar staan over God, geloof en grond: Het gezin van Paemel in een wereld in verandering, toen – 1903 – en nu.

Heel minutieus doorspitte Valentijn Dhaenens de tekst en hij vond een manier om alle dertien personages zélf op scène te brengen: Het gezin Van Paemel: de solo!

Denk hierbij niet aan een sobere, uitgepuurde monoloog, maar aan een technisch huzarenstuk. Zoals bij DeKleineOorlog zal Valentijn op scène staan temidden videoversies van zichzelf. In elk van de vier bedrijven speelt hij een ander cruciaal personage, omringd door zijn digitale antagonisten. 

Van alle acteurs is Valentijn Dhaenens misschien wel de enige die deze onderneming tot een goed einde kan brengen. Het is een masterclass in timing en transformatie.

"Valentijn Dhaenens in dialoog met zichzelf: een toneelklassieker over de worsteling met een tijdgewricht."

Jan-Jacob Delanoy in Cutting Edge **** , 10 september 2021

"Maar bovenal is deze voorstelling het uitgekristalliseerde summum van beide lijnen die SKaGeN intussen al 20 jaar karakteriseren als collectief: teksttheater enerzijds en mediale vernieuwing anderzijds, van green key tot WhatsApp. Meer dan eens leek de moderne vondst het daarbij te winnen van de vertelling, maar in Het gezin Van Paemel dienen ze elkaar beter dan ooit. De visuele technologie brengt minimale dramaturgische toetsen aan in de klassieker, tegelijk geeft de fijngeschilderde taal en tijdsgeest van toen het videomedium plots een gebenedijd karakter. Best uitzonderlijk."

"Hij speelt de voorstelling simpelweg zo goed dat een stuk uit 1903 je perfect over vandaag aan het denken zet. En aan het schriemen ('huilen' in Standaardnederlands). Akkerdzije!"

Credits

spel, concept

 • Valentijn Dhaenens

tekst

 • Cyriel Buysse

techniek, filmopname en montage

 • Jeroen Wuyts

technische assistentie en bruitage

 • Nils Janssens

muziek

 • Sara Salvérius

kostuum

 • Barbara De Laere
 • Charlotte Goethals

regie-assistentie

 • Tineke De Meyer

zakelijke leiding en coördinatie

 • Korneel Hamers

productie

 • SKaGen

met de steun van

 • de Vlaamse Gemeenschap
 • Perpodium
 • de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
 • De Studio

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. Geannuleerd: woensdag 2 juni 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. zondag 14 november 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Reacties (3)

Ferre Lagring — 10 februari 2022

Is het een 'vertheatering' van de netflix film?

.Johan VERSELE — 2 november 2021

beste,
Is dit een eenmalige voorstelling ?
mvg
Johan

Toneelhuis — 3 november 2021

In de Bourla speelt deze voorstelling eenmalig, maar je kan de voorstelling ook nog elders bekijken. De volledige speellijst vindt u op https://www.skagen.be/nl/voorstellingen/het-gezin-van-paemel.

Beste groet namens Toneelhuis

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Atropa Theater 5 december 2022 t/m 21 december 2022

Atropa

Toneelhuis / Theater Utrecht / Orkater / Naomi Velissariou / Floor Houwink ten Cate