nl fr en
Theater

Hamlet Symphony

Mokhallad Rasem, Toneelhuis

Mokhallad Rasem verraste enkele jaren geleden met Irakese geesten, een voorstelling waarin hij zijn ervaringen met de oorlog in Irak op een fysieke en tegelijk kritische manier vormgeeft. Op dit ogenblik laat hij zich inspireren door de grote tragedies van Shakespeare. Na Romeo & Julia vorig seizoen buigt Mokhallad zich dit seizoen over <em>Hamlet</em>. Maar ook in Hamlet Symphony is de persoonlijke geschiedenis niet veraf.
 
Het verhaal van <em>Hamlet </em>is bekend. De oude koning wordt vermoord door zijn broer Claudius,  die daarna met diens weduwe trouwt. De zoon Hamlet blijft verweesd, in schok en in rouw achter.
In Hamlet Symphony concentreert Mokhallad zich op de vier kernfiguren van het drama: Hamlet, Ophelia, Gertrude en Claudius.
Rouw om de dode vader en wraak op de nieuwe dictator staan centraal in de voorstelling die zich beweegt tussen theater en dans, tussen ritueel en repetitie, tussen droom en werkelijkheid.
Of hoe druk je je verdriet en je woede uit: door woorden, door tranen of door dansen?
Hamlet Symphony is een rauwe, fysieke en emotionele voorstelling over verlies en hoe daarmee om te gaan.

EXTRA: NAGESPREK
Op 9 mei 2014 is er aansluitend op de voorstelling een nagesprek gepland met Mokhallad Rasem en gevluchte Syrische kunstenaars.
Het nagesprek kadert in de campagne http://www.helpsyriasrefugees.eu. Moderator is Erwin Jans.
In samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Credits

concept, regie

 • Mokhallad Rasem

dramaturgie

 • Roos Euwe
 • Erwin Jans

tekst

 • Geert Six
 • Mokhallad Rasem

naar

 • Suheir Hammad
 • Hashem Shafiq
 • William Shakespeare
 • Heiner Müller

met

 • Kayoko Minami
 • Geert Six
 • Mohamed Boujarra
 • Mokhallad Rasem
 • Marie De Corte

scenografie

 • Theun Mosk

lichtontwerp

 • Theun Mosk

productie

 • Toneelhuis

coproductie

 • De Unie der Zorgelozen

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. donderdag 1 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. vrijdag 2 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. zaterdag 3 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 4. woensdag 7 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. donderdag 8 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 6. vrijdag 9 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 7. zaterdag 10 mei 2014 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 8. zondag 11 mei 2014 — 16u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 9. woensdag 21 mei 2014 — Toneelschuur, Haarlem
 10. vrijdag 23 mei 2014 — C-mine, Genk

Nieuws over ‘Hamlet Symphony’

Het theater van Mokhallad Rasem Artikel — 29 maart 2018

Het theater van Mokhallad Rasem

Mother Song, de nieuwe voorstelling van Mokhallad Rasem, ging in première in Oostenrijk en is eind april te zien in de Bourla. Erwin Jans, Toneelhuisdramaturg, ging met Mokhallad in gesprek over vorig en nieuw werk.

Should I leave and will you remember me? Artikel — 12 augustus 2014

Should I leave and will you remember me?

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem maakte een installatie met oude decorstukken van het decoratelier van Toneelhuis. Het uitgangspunt: transformatie. Transformatie van materiaal, maar ook de transformatie van een mens die zijn plek verlaat. De installatie is te bezichtigen op de Komedieplaats, tijdens de Cultuurmarkt op zondag 31 augustus.

Toneelhuisateliers en kinderopvang, ook volgend seizoen bij elke matineevoorstelling! Foto — 27 mei 2014

Toneelhuisateliers en kinderopvang, ook volgend seizoen bij elke matineevoorstelling!

Na het grote succes van de Toneelhuisateliers dit seizoen, plannen we in 2014 – 2015 negen creatieve ateliers voor kinderen vanaf vier jaar en opvangmiddagen voor de allerkleinsten tijdens matineevoorstellingen.

In het laatste atelier van dit seizoen leefden de kinderen zich helemaal in in de droomwereld die Mokhallad Rasem op scène neerzette.

Mokhallad Rasem te gast in Iraqi Stories bij Dancing in the Edge (DOTE) Artikel — 12 mei 2014

Mokhallad Rasem te gast in Iraqi Stories bij Dancing in the Edge (DOTE)

Dancing on the Edge is een Nederlandse organisatie die de artistieke uitwisseling met het Midden-Oosten en Noord-Afrika wil stimuleren. De focus ligt op hedendaags werk – theater, dans, film, muziek en installaties – van hoge artistieke kwaliteit. Mokhallad Rasem is er te gast op 20 mei om 19u30.

Toneelhuis steunt Europe Act Now Artikel — 8 mei 2014

Toneelhuis steunt Europe Act Now

Europe Act Now is een campagne waarbij mensen wordt gevraagd om hun stem te geven aan de vluchtelingen uit Syrië. Via Twitter, Facebook of op een andere manier.

Hamlet Symphony: Mokhallad Rasem eert zijn overleden vader Artikel — 6 mei 2014

Hamlet Symphony: Mokhallad Rasem eert zijn overleden vader

Voor Mokhallad Rasem is het overlijden van zijn vader, van wie hij geen afscheid heeft kunnen nemen vanwege de oorlog in Irak, het vertrekpunt van zijn voorstelling. Hij onderzoekt niet alleen het stuk van Shakespeare maar ook zijn eigen familiegeschiedenis. Rouw om de dode vader staat centraal in de voorstelling die zich beweegt tussen theater en dans, tussen ritueel en repetitie, tussen  droom en werkelijkheid. Of hoe druk je je verdriet en je woede uit: door woorden, door tranen of door dansen?

Theater in een theater Video — 17 april 2014

Theater in een theater

In Hamlet Symphony zien we een theater in een theater. Het idee komt uit Shakespeare’s Hamlet, regisseur Mokhallad Rasem en scenograaf Theun Mosk werken het verder uit. 

De spelers over Hamlet Symphony Video — 26 maart 2014

De spelers over Hamlet Symphony

De cast van de voorstelling Hamlet Symphony is een bijzondere verzameling van verschillende mensen. Tijdens de repetities vertellen dansers Marie De Corte, Kayoko Minami, Mohamed Boujarra en acteur Geert Six over het verschil tussen theater en dans en het menselijke achter Hamlet. 

Mokhallad Rasem, Hamlet en de zoektocht naar de vader Video — 11 maart 2014

Mokhallad Rasem, Hamlet en de zoektocht naar de vader

Regisseur Mokhallad Rasem is net begonnen aan de repetities van zijn nieuwe voorstelling Hamlet Symphony, die in mei in première zal gaan. Na zijn Romeo en Julia vorig jaar is nu Hamlet het vertrekpunt voor zijn voorstelling. Daarvoor onderzoekt Mokhallad niet alleen het stuk van Shakespeare maar ook zijn eigen familiegeschiedenis.

Toneelhuis goes Shakespeare Artikel — 12 september 2013

Toneelhuis goes Shakespeare

Dit seizoen wagen twee Toneelhuismakers zich aan dé twee grote tragedies van Shakespeare: Macbeth en Hamlet.  Telkens gaat het om een ingrijpende adaptatie. Erwin Jans, dramaturg van Toneelhuis geeft tekst en uitleg.

Tussen Schelde en Tigris Artikel — 28 augustus 2013

Tussen Schelde en Tigris

Op zaterdag 31 augustus om 20u10 zendt Canvas een aflevering van Vranckx uit waaraan Mokhallad Rasem als regisseur meewerkt. Vranckx is een reportagemagazine dat verslag uitbrengt over de grote brandhaarden op het wereldtoneel, maar evengoed de kleine verhalen vertelt die meer verdienen dan de coulissen. De reportages dragen de uitgesproken stempel van de reporter. In Tussen Schelde en Tigris gaat het over Zelfa Madhloum, een Antwerpse van Iraakse afkomst. Samen met Mokhallad Rasem en een cameraman van Iraakse afkomst trok zij begin juli naar Irak.

Hamlet als dansende derwisj Artikel — 1 februari 2013

Hamlet als dansende derwisj

Mokhallad Rasem verraste enkele jaren geleden met Irakese geesten, een voorstelling waarin hij zijn ervaringen met de oorlog in Irak op een fysieke en tegelijk kritische manier vormgeeft. Op dit ogenblik laat hij zich inspireren door de grote tragedies van Shakespeare. Na Romeo & Julia vorig seizoen buigt Mokhallad zich in het seizoen 13-14 over Hamlet. Hij beperkt de personages tot de vier kernfiguren van het stuk: Hamlet, Ophelia, Gertrude en Claudius. De voorstelling ontwikkelt zich als een droom waarin muziek en dans een belangrijke rol spelen. Hamlet dirigeert een groep straatmuzikanten om de waarheid te vertellen. Voor de dans gaat Mokhallad terug op de traditie van de dansende derwisjen.

Hamlet Symphony gaat over twijfel. Twijfel zit in de mens. Als iemand op het punt staat iets groots te doen, iets dat niet alleen zijn leven, maar ook dat van de mensen om hem heen blijvend zal veranderen, twijfelt hij altijd. In het verlengde van die twijfel liggen de andere thema’s: wraak, liefde, verraad, moord, hebzucht, dood, angst, waanzin.

Reacties (0)

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Homemade Theater 4 februari 2022 t/m 8 maart 2022

Homemade

Mokhallad Rasem / Toneelhuis / Kuno Bakker / Dood Paard