Theater

Great Apes of the West Coast

NTGent, Princess Isatu Hassan Bangura

Performancekunstenaar Princess Isatu Hassan Bangura (25) vertelt het verhaal van de reis vanuit haar geboorteland Sierra Leone naar Nederland. Een liefdesbrief aan haar familie, haar roots, haar volk.
"In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam."

Princess Isatu Hassan Bangura deelt haar meest persoonlijke verhaal, in een poging een mogelijke toekomst voor te stellen. Daarvoor moet ze in haar West-Afrikaanse cultuur duiken en haar voorouderlijke roots herontdekken.

Great Apes of the West Coast is een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die een verhaal vertelt van herbeginnen, herontdekken en herinneren. Met theater als instrument om het licht van de West-Afrikaanse cultuur te doen herleven en te vieren, wil Bangura het verhaal van de Great Apes heroveren en elke negatieve connotatie met het dierenrijk tenietdoen.

De podiumtaal die Princess voor Great Apes heeft gecreëerd, werd dag na dag gevormd door de West-Afrikaanse en de West-Europese kunstvormen samen te voegen en zo geconfronteerd te worden met hun verschillen, gelijkenissen en unieke combinaties.

"Great Apes of the West Coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen. Maar de laatste tijd besef ik dat dit verhaal onvermijdelijk is" -  Princess Isatu Hassan Bangura.
Great Apes of the West Coast maakt deel uit van House of Flying Generations, een gloednieuw festival vol familiedrama’s, films en theater over generaties. Acteurs- en muzikantenfamilies staan samen op het toneel. Met debatten over artistieke generaties, repertoire, traditie en toekomst. Ontdek hier het programma!

Zowel de theatervorm als inhoudelijke lading van deze voorstelling schuren aan tegen een diep ingesleten westerse theatertraditie, waarin kritische distantie (op beide niveaus) de norm is. Great Apes of the West Coast zorgt voor frictie, onvermijdelijk. En gelukkig maar.

Evelyne Coussens in Etcetera , 15 december 2022

"De inhoud treft. Maar telkens ze overschakelt naar méér dan gewoon vertellen, treft haar verhaal in het kwadraat. Hoe ze Coolio’s Gangsta Paradise ‘zoet, pittig en bedwelmd door palmwijn’ zingt, is onvergetelijk. Hoe ze al dansend en zingend de vriendelijke chaos eert die eigen is aan het samenleven in haar moederland, is ontroerend. The Great Apes of the West Coast toont een jonge maakster die haar van muzikaliteit doordrongen taal pront inzet om een verhaal te vertellen. Benieuwd welke verhalen volgen."

Els Van Steenberghe in Knack Focus *** , 21 februari 2023

concept, tekst, regie & spel

 • Princess Isatu Hassan Bangura

dramaturgie

 • Giacomo Bisordi

muziekontwerp

 • Edis Pajazetovic

kostuumontwerp

 • Tricia Mokosi

lichtontwerp

 • Sander Michiels

performance coach

 • Peter Seynaeve

danscoach

 • Reintje Callebaut

regieassistent

 • Elli De Meyer

boventiteling

 • Liesbeth Standaert

productie

 • NTGent

coproductie

 • Via Zuid
 • Likeminds

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. Geannuleerd: vrijdag 10 maart 2023 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen
 2. zaterdag 11 maart 2023 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen

Meer over ‘Great Apes of the West Coast’

Ook interessante producties