Film

Jeanne Dieleman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Chantal Akerman

Chantal Akerman maakte met Jeanne Dielman een verbazingwekkend en overtuigend filmexperiment dat al decennialang wordt geanalyseerd en besproken.
Een eenzame huisvrouw voert haar dagelijkse taken uit. Ze onderhoudt het appartement waar ze woont met haar tienerzoon en ontvangt er klanten als prostituee wanneer haar zoon op school is. Net zoals haar huishoudelijke taken, is haar prostitutiewerk ook deel van de dagelijkse routine. Maar dan gebeurt er iets dat Jeannes routine onderuit haalt…

Een veeleisende karakterschets of één van de meest hypnotiserende en complete weergaves van tijd en ruimte in film?

De film werd in december 2022 uitgeroepen tot Beste Film Allertijden door Sight and Sound. Voor het eerst in het zeventigjarige bestaan van de Sight and Sound-poll wordt de lijst aangevoerd door een vrouwelijke regisseur.

De film wordt voorafgegaan door een lezing over canonvorming, vrouwelijke filmmakers en het belang van Chantal Akerman door flimhistoricus en onderzoeksprofessor Kevin Smets (VUB), naar aanleiding van zijn boek Film, een geschiedenis (ASP).
Getipt door Jan Decorte

regie

  • Chantal Akerman

met

  • Delphine Seyrig
  • Jan Decorte
  • Henri Storck
  • Jacques Doniol-Valcroze

in samenwerking met

  • De Cinema

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. donderdag 16 maart 2023 — 20u15 — De Cinema, Antwerpen

Meer over ‘Film: Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles’

House of Flying Generations Lees • 1 maart 2023

House of Flying Generations

Een maand lang presenteren we, op onze podia, een reeks voorstellingen, concerten, films, debatten en lezingen rond het thema generaties en families.

 

Ook interessante producties