nl fr en
Dans

Double Bill: Bis + Upside

Bekijk foto's
Het choreografisch platform GRIP brengt verschillende dansers - choreografen samen. De Antwerpse Kleppers 2020 biedt u de kans om werk van deze verschillende artiesten op één avond te zien. U combineert Upside van Bára Sigfúsdóttir met Bis van Jan Martens, of u combineert Higher van Michele Rizzo met Upside.

BIS is een solo die Jan Martens creëerde in 2012 voor en met Truus Bronkhorst, een danseres en choreografe die in de jaren tachtig en negentig in Nederland hoogtij vierde.
Het is een voorstelling over opnieuw beginnen, verder gaan en niet opgeven. Het is een rauwe performance, een bezwerend portret waarin Truus komaf maakt met haar demonen. Het is een werk over een sterke, expressieve en eenzame vrouw. BIS is daarmee veruit het donkerste stuk uit Jan Martens’ oeuvre: een doorgedreven minimalisme pelt steeds meer lagen af, uitkomend bij niets meer (of niets minder) dan de essentie.

VAN Jan Martens
MET Truus Bronkhorst
LICHTONTWERP Steffie De Haan
ADVIES Marc Varunxt
PRODUCTIE Frascati Producties
MET DANK AAN ICK Amsterdam
_ _ _ 

Voor de installatievoorstelling Upside slaat danseres-choreografe Bára Sigfúsdóttir de handen in elkaar met scenografe Tinna Ottesen. Ook componist Eivind Lønning en lichtontwerper Jan Fedinger krijgen, samen met één of meerdere performers, een belangrijke rol toebedeeld.  

Een van de kernbegrippen binnen Upside is 'adem’. Tinna’s scenografie – een parachuteachtige cocon die je volledig inkapselt – stuurt de perceptie van de toeschouwer en de beweging van de performers. Ze ziet eruit als een gigantische long die zich steeds weer vult met zuurstof en vervolgens langzaam leegloopt.

Upside wil op een poëtische manier reflecteren over de huidige milieuproblemen, veroorzaakt door klimaatverandering. We worden eraan herinnerd dat we nooit volledige controle kunnen uitoefenen. De heersende machten zijn nog steeds de onzichtbare: luchtdruk, zuurstof, zwaartekracht, tijd, ...

CONCEPT EN CHOREOGRAFIE Bára Sigfúsdóttir
CONCEPT EN SCENOGRAFIE  Tinna Ottesen
MUZIEKONTWERP EN UITVOERING  Eivind Lønning
LICHTONTWERP Jan Fedinger
DANS Bára Sigfúsdóttir, Meri Pajunpaa, Aëla Labbé
OUTSIDE EYE Sara Vanderieck
PRODUCTIE GRIP
COPRODUCTIE C-Takt, Kunstencentrum Nona, Workspacebrussels, Teaterhuset Avantgarden Trondheim, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Dansbrabant
MET DE STEUN VAN Dansit Trondheim, Vooruit, Dansens Hus Stockholm, Bora Bora Aarhus
MET DE FINANCIËLE STEUN VAN Icelandic Arts Fund

Credits

productie

  • GRIP

Alle data

  1. vrijdag 12 juni 2020 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Ook interessante producties

Hyphen Dans 27 mei 2020 t/m 30 mei 2020

Hyphen

Charlotte Vanden Eynde / Nicolas Rombouts