nl fr en
Theater

Caligula

Toneelhuis, Monty, Mokhallad Rasem

Na Irakese Geesten (creatieprijs Theater aan Zee 2010, selectie Vlaams Theaterfestival 2010) en Monde.com (Facebook) (Kunstenfestivaldesarts 2011) nodigt Monty nieuwe Antwerpenaar Mokhallad Rasem uit om nieuw werk te maken. Hij maakt Caligula, gebaseerd op de klassieker die hij erg goed kent. De voorstelling speelde tijdens de vijfde editie van de Antwerpse Kleppers.

Al tijdens zijn theateropleiding wilde Rasem Caligula regisseren, maar onder de dictatuur van Saddam Hoessein waren opvoeringen van het stuk verboden. Korte tijd na de val van Hoessein, in 2005, ging de toen 23-jarige Rasem ermee aan de slag voor zijn afstudeerproject. Zo maakte hij de eerste enscenering van het stuk in Irak sinds meer dan vijfendertig jaar. Zeven turbulente jaren later werkt Rasem aan een geheel nieuwe versie van Caligula, een hedendaags stuk dat als geen ander het wezen van de dictatoriale macht ontleedt.

Credits

concept, regie

 • Mokhallad Rasem

schrijver

 • Peter Anthonissen

tekst, spel

 • Lore Uyttendaele
 • Mokhallad Rasem
 • Abudhar J Abbas
 • Hussein Ali
 • Bassim Altayeb
 • Jessa Wildemeersch

scenografie, lichtontwerp, kostuum

 • Mokhallad Rasem

video

 • Saad Ibraheem

muziekontwerp

 • Jens Maurits Bouttery
 • Roeland Luyten

productie

 • Monty

coproductie

 • Toneelhuis

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. woensdag 1 februari 2012 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. donderdag 2 februari 2012 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Nieuws over ‘Caligula’

Tussen Schelde en Tigris Artikel — 28 augustus 2013

Tussen Schelde en Tigris

Op zaterdag 31 augustus om 20u10 zendt Canvas een aflevering van Vranckx uit waaraan Mokhallad Rasem als regisseur meewerkt. Vranckx is een reportagemagazine dat verslag uitbrengt over de grote brandhaarden op het wereldtoneel, maar evengoed de kleine verhalen vertelt die meer verdienen dan de coulissen. De reportages dragen de uitgesproken stempel van de reporter. In Tussen Schelde en Tigris gaat het over Zelfa Madhloum, een Antwerpse van Iraakse afkomst. Samen met Mokhallad Rasem en een cameraman van Iraakse afkomst trok zij begin juli naar Irak.

Reacties (45)

Cathy Horvath — 1 januari 2016

voorstelling is tegengevallen, en minder dan we gewoon zijn van Guy Cassiers. Guy Cassiers heeft hier een kans laten liggen om Caligula te koppelen aan de actualiteit. Niveau van de spelers zeer verschillend...

Van Lindt Philippe — 6 december 2015

Kevin Janssens wordt op scene Caligula. Sterker, hij is Caligula. Omringd door o.a; Katelijne Damen, Johan Van Assche en de immer fantastische Tom Dewispelaere zet Kevin een waanzinnige keizer neer, dreigend, vals, agressief en onvoorspelbaar. Caligula handelt na het verlies van zijn zuster met een eigen logica die elke vorm van zingeving verwerpt en de absolute vrijheid zoekt in terreur, dood en willekeur. Kevin Janssens zet hier wat mij betreft de rol van zijn leven neer. Misschien omdat we op de eerste rij zaten en de acteurs als het ware ons aanraakten, maar het leek ons dat Kevin zover in zijn rol opging dat medeacteurs (en dichte toeschouwers) zijn waanzin als echt ervaarden.

Laat hier uw reacties achter!

Toneelhuis biedt graag een forum aan theaterbezoekers om meningen te delen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten. We behouden ons het recht voor reacties ongepubliceerd te maken wanneer het taalgebruik ongepast is.

TICKETVRAGEN? Mail ons op tickets@toneelhuis.be of bel ons +3232248844.

Uw mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.

Ook interessante producties

Operette Theater 16 december 2021 t/m 27 april 2022

Operette

Toneelhuis / Timeau De Keyser / tibaldus