nl fr en
Theater

Alkestis

Jorgen Cassier, Zuidpool

De stervende Admetos wordt door de goden gered. Tenminste: als hij iemand vindt die in zijn plaats wil sterven.
Een verzoek waarmee hij al zijn vrienden lastigvalt. In alle rangen en standen zoekt hij een vrijwilliger die zijn plaats wil innemen, zijn oude vader en zijn moeder incluis. Maar niemand is bereid. Uiteindelijk biedt zijn vrouw Alkestis zich aan. En nu ligt zij in zijn armen dood te gaan. 

Zo begint het oudste overgeleverde stuk van de Griek Euripides. Een stuk dat weigert te kiezen of het een tragedie of een komedie is. Het is een random mix van tragische en komisch-volkse elementen over de menselijke zucht naar onsterfelijkheid. Over de inwisselbaarheid van mensenlevens en de afweging van het ene leven tegenover het andere. 

Welke economische, sociale en ethische maatstaven hanteren wij om de waarde van een mensenleven te kunnen bepalen? Wie heeft meer recht op leven? Kan een mens deze vragen aan? Moet hij of zij die aankunnen? 

Over deze blijkbaar eeuwige vragen schreef Euripides een stuk dat voorbij de grens van tragedie of satire gaat. De tragiek van humor en de grap van de tragiek zijn in deze tweeënhalfduizend jaar oude tekst volledig inwisselbaar. 

En alsof het allemaal nog niet tragi-komisch genoeg is spelen Sofie Decleir en Koen van Kaam in deze post pandemische coronatijden het volledige stuk met z'n tweeën. Tien personages. Twee spelers. Kleine mensen, grote vragen....  

Credits

met

 • Sofie Decleir
 • Koen Van Kaam

tekst

 • Euripides

regie

 • Jorgen Cassier

vertaling

 • Johan Boonen

kostuum

 • Andrea Kränzlin

techniek

 • Eva Dermul

productie

 • Zuidpool

Alle data

 1. zaterdag 29 mei 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
  Start ticketverkoop n.t.b.
 2. zondag 30 mei 2021 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
  Start ticketverkoop n.t.b.

Ook interessante producties

I Silenti Theater 21 januari 2021 t/m 9 juni 2021

I Silenti

Lisaboa Houbrechts / Fabrizio Cassol / Tcha Limberger / Théâtre de Namur / Toneelhuis

SUN-SET Theater 24 januari 2021 t/m 27 maart 2021

SUN-SET

Ezra Veldhuis / Bosse Provoost / Toneelhuis