nl fr en

VACATURE artistiek directeur Toneelhuis

Toneelhuis. Theater van nu. Over nu. Voor (n)u.

Bekijk hier de vacature

Toneelhuis, het grootste stadstheater van Vlaanderen, is een huis van verschil, een ontmoetingsplaats voor eigenzinnige kunstenaars, artistieke disciplines en diverse publieken. In de historische Bourlaschouwburg in het centrum van Antwerpen biedt Toneelhuis vandaag onderdak aan heel verschillende theatermakers die eigentijds en innovatief werk maken met een internationale uitstraling. Hun artistieke verscheidenheid is een afspiegeling van de veelheid aan posities die onze tijd en onze samenleving kenmerkt.

Toneelhuis opereert in het brede kunstenveld en wil ook in de toekomst blijvend inzetten op toonaangevende producties met een internationale uitstraling.  Tegelijk wil Toneelhuis als stadstheater de stad ook meer dan ooit verbinden bij zijn werking: inzetten op stedelijkheid en diversiteit in al haar aspecten; via projecten, in de samenwerking met verschillende stedelijke partners en in dialoog met een breed en divers publiek.

Toneelhuis wordt betoelaagd door de Vlaamse Gemeenschap en de stad Antwerpen.

Toneelhuis is op zoek naar een artistiek directeur.

Guy Cassiers zal eind 2021 na 15 jaar zijn mandaat van artistiek directeur beëindigen. 
De directie van Toneelhuis bestaat uit een artistiek directeur en een zakelijk directeur. Gezamenlijk delen ze de eindverantwoordelijkheid voor zowel het artistieke als het zakelijke beleid van Toneelhuis.

Functie

De artistiek directeur

 • is verantwoordelijk voor het bedenken, formuleren en uitvoeren van de missie en artistieke koers van Toneelhuis.
 • maakt hiertoe, in samenspraak met de zakelijk directeur, het beleidsplan op voor de Vlaamse Overheid.
 • heeft eindverantwoordelijkheid over het artistieke programma.
 • initieert vanuit Toneelhuis samenwerkingen, projecten en voorstellingen met kunstenaars, zowel in eigen huis als daarbuiten.
 • genereert en onderhoudt goede contacten met stedelijke, Vlaamse en internationale stakeholders.
 • geeft leiding aan het artistieke team en stuurt samen met de zakelijk directeur een team van een 90-tal medewerkers aan.
 • rapporteert en legt verantwoording af aan de Raad van Bestuur.

Voor deze functie wordt uitgekeken naar een artistieke persoonlijkheid met een visie op het belang van kunsten binnen een veranderende en in al zijn aspecten diverse samenleving.


Profiel

 • U hebt relevante artistieke ervaring en het vermogen om uw artistieke visie te implementeren in de organisatie.
 • U hebt binnen de kunsten een internationaal netwerk.
 • U beschikt over sterke sociale en communicatieve vaardigheden die u in staat stellen om formele en informele contacten op te bouwen en te onderhouden met artiesten, personeel, instanties, organisaties, externe partners en overheden.
 • U heeft affiniteit met de doelstellingen die geformuleerd staan in de missie van Toneelhuis.
 • U bent meertalig, met een goede kennis van het Nederlands bij indiensttreding.


Aanbod

 • U neemt samen met de zakelijk directeur de leiding van een gerenommeerd theaterhuis met thuisbasis in Antwerpen en met een belangrijke internationale uitstraling.
 • U kan invulling geven aan een veelzijdige en afwisselende functie.
 • De formele startdatum voor de nieuwe artistiek directeur is 1/9/2021. Vanaf 1/1/2020 wordt het beleidsplan 2022-2026 voorbereid.  
 • De nieuwe artistiek directeur wordt een voltijds mandaatcontract aangeboden met een termijn van 5 jaar, dat eenmaal verlengbaar is.


Procedure

Sollicitatie met CV en krachtlijnen van een toekomstvisie voor de rol van Toneelhuis als stadstheater op twee à vier pagina’s ten laatste op vrijdag 6 september 2019 verzenden aan voorzitter Johan Swinnen: johan.swinnen@toneelhuis.be.
Een eerste selectie gebeurt op basis van de ingezonden sollicitaties. Voor geselecteerde kandidaten is een procedure voorzien die een presentatie, een mondeling gesprek met de jury en een potentieelinschatting kan bevatten.   


Meer informatie:  

Johan Swinnen, voorzitter: johan.swinnen@toneelhuis.be
Klaartje Heiremans, zakelijk directeur: klaartje.heiremans@toneelhuis.be

De ingezonden sollicitaties worden discreet behandeld.
Wij zetten ons actief in om gelijke kansen en diversiteit te bevorderen. Uw kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, handicap of afkomst.