nl fr en

Tussen Schelde en Tigris

Op zaterdag 31 augustus om 20u10 zendt Canvas een aflevering van Vranckx uit waaraan Mokhallad Rasem als regisseur meewerkt. Vranckx is een reportagemagazine dat verslag uitbrengt over de grote brandhaarden op het wereldtoneel, maar evengoed de kleine verhalen vertelt die meer verdienen dan de coulissen. De reportages dragen de uitgesproken stempel van de reporter. In Tussen Schelde en Tigris gaat het over Zelfa Madhloum, een Antwerpse van Iraakse afkomst. Samen met Mokhallad Rasem en een cameraman van Iraakse afkomst trok zij begin juli naar Irak.

Zelfa Madhloum (24) is geboren en getogen in Antwerpen, maar haar roots liggen in Irak. Voor het eerst gaat ze op familiebezoek in het land dat de voorbije zomer geteisterd werd door een golf van aanslagen. "Hoe Vlaams ik me ook voel, ik miste altijd al een stukje van mijn identiteit. Het was een stukje van mijn hart dat nog ontbrak en waar ik altijd al naar op zoek was", zegt ze. Eerste halte: Bagdad. "Mijn eerste ontmoeting met Irak was een beetje onwennig. Overal zag ik checkpoints van het leger. Ik dacht dat de oorlog voorbij was?" Maar juni, juli en augustus waren de meest bloedige maanden sinds 2007. "Er zijn elke dag aanslagen. De mensen zijn het intussen gewoon geworden. Veel keus hebben ze niet." Zelfa neemt ons ook mee naar haar familie in Najaf, voor de sjiieten de meest heilige stad ter wereld. Ze gaat ook op zoek naar leeftijdsgenoten en naar eerder gevluchte Irakezen die teruggekeerd zijn om hun land weer op te bouwen.

Het feit dat Rasem, Zelfa en de cameraman van Iraakse origine zijn, heeft zeker in hun voordeel gespeeld bij het maken van de documentaire. “Er waren overal spanningen, onze camera kon op ieder moment geconfisqueerd worden, maar op geen enkel moment hebben we bescherming nodig gehad,” aldus Mokhallad Rasem.

Ook interessante producties:

Wachten Theater Archief

Wachten

Toneelhuis / Moussem Nomadisch Art Center / Mokhallad Rasem