Should I leave and will you remember me?

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem maakte een installatie met oude decorstukken van het decoratelier van Toneelhuis. Het uitgangspunt: transformatie. Transformatie van materiaal, maar ook de transformatie van een mens die zijn plek verlaat. De installatie is te bezichtigen op de Komedieplaats, tijdens de Cultuurmarkt op zondag 31 augustus.

Mokhallad Rasem is Toneelhuismaker sinds 2013. Zijn theaterwerk is flitsend en fysiek, associatief en fragmentarisch opgebouwd, gelaagd en uiterst beeldend. Het mag dan ook niet verwonderen dat Rasem deze zomer gewerkt heeft aan een installatie. Wat hem in de voorbereiding daarvan bezighield is de verandering die een mens doormaakt als hij zijn plek verlaat. Wat neemt een mens mee als hij wegtrekt naar andere oorden? In hoeverre bepaalt een plek je identiteit? En kan je een stukje van die plek – en dus van je identiteit – meenemen naar nieuwe werelden? In het decoratelier van Toneelhuis vond hij allerlei spullen waarmee hij een installatie bouwde rond dit thema. Deze installatie is aflevering één van een reeks-in-wording.

Mokhallad Rasem (Bagdad, 1981) volgde in Bagdad zowel een regie- als een acteursopleiding. Zijn eerste producties maakt hij ook in die stad. Maar de oorlog in Irak geeft zijn leven een andere wending en sindsdien woont en werkt hij in België. Een nieuwe stem in het theaterlandschap. Zo laat hij zich opmerken met Irakese Geesten (creatieprijs Theater aan Zee 2010, selectie Vlaams Theaterfestival 2010), Monde.com (KunstenfestivaldesArts 2011) en Romeo & Julia (Winnaar Young Directors Project 2013 op de Salzburger Festspiele). Na zijn theaterbewerking van Hamlet tot Hamlet Symphony (2014), bewerkt Mokhallad Rasem in het seizoen 2014-2015 Othello en maakt hij Body Revolution, een voorstelling over de effecten van (oorlogs)geweld op het lichaam. Met zijn voorstelling Wachten behaalde Rasem deze zomer de derde prijs op het BE Festival in Birmingham.

Should I leave and will you remember me?
Installatie van Mokhallad Rasem, gerealiseerd in samenwerking met het decoratelier
op de Komedieplaats  – in het kader van de Cultuurmarkt
zondag 31 augustus 2014
doorlopend van 11 tot 18 uur, gratis

Ook interessante producties:

Wachten Theater Archief

Wachten

Toneelhuis / Moussem Nomadisch Art Center / Mokhallad Rasem