nl fr en

Resultaten publieksbevraging testevenementen

cultuur is veilig - en maakt u gelukkig!

Waren de testvoorstellingen een aangename ervaring? Voelde u zich veilig? Was alles goed georganiseerd? En wat waren precies uw redenen om deel te nemen aan een testevenement?

Begin mei organiseerde Toneelhuis vijf testvoorstellingen in de Bourla van April en The Sheep Song. De conclusies waren veelbelovend: de CO2-concentratie in de zaal bleef tijdens alle voorstellingen onder de richtwaarde van 900 ppm en zelfs onder de adviesdrempel van 800 ppm. De meetresultaten met een halfvolle zaal bewijzen dat een theatervoorstelling veilig kan doorgaan met een verwaarloosbaar besmettingsrisico, mits er goed geventileerd wordt. De extrapolatie van de meetresultaten toont aan dat dit in theorie ook geldt voor een volledig gevulde zaal. 
In een tent voor de Bourla werden alle deelnemers vooraf onderworpen aan een sneltest. Tijdens de vijf testevents testte vooraf niemand positief op Covid-19. Ook bij de PCR-test zeven dagen later werden geen besmettingen vastgesteld die gelinkt kunnen worden aan de testevents.

Heuglijk nieuws uiteraard, maar hoe was het eigenlijk gesteld met het welbevinden van ons publiek? Waren de testvoorstellingen ook een aangename ervaring? Voelde u zich veilig? Was alles goed georganiseerd? En wat waren precies uw redenen om deel te nemen aan een testevenement?

We stuurden alle deelnemers een vragenlijst toe, en 87 mensen uit het publiek namen de moeite om die in te vullen, waarvoor dank! 

Niemand van alle bevraagden was bang of bezorgd, sommigen waren een beetje zenuwachtig (8%) of opgelaten (65%), maar u voelde zich vooral gelukkig (96%), verheugd (99%), enthousiast (97%) en veilig (91%).

We werkten met een systeem van sneltesten vooraf, waardoor het publiek vroeger aanwezig moest zijn en een vijftal minuten op de uitslag moest wachten. 3% van de bevraagden ervoer die wachttijd als slecht, 30% als aanvaardbaar en 67% als goed tot heel goed. De organisatie werd gequoteerd als smetteloos, met 99% goed tot zeer goed, een persoon vond het aanvaardbaar. Een dikke pluim voor onze collega's, vrijwilligers en de artsen die de evenementen praktisch feilloos hebben gestroomlijnd! Ook het zaalcomfort noteerde 97% als goed tot zeer goed, net als de communicatie (95%).

Maar wat was nu uw belangrijkste motivatie om deel te nemen aan een testevenement?
Met stip op één: het weer kunnen beleven van een voorstelling (83%). 27% wilde de sector ook een dienst verlenen door testevenementen mogelijk te maken, 18% wilde graag nog eens met vrienden op stap. 

De omstandigheden in de Bourla waren zo veilig (handen ontsmetten bij aankomst, 1.5 meter tussen elke bubbel, mondmaskerplicht in de zaal), dat 75% van de respondenten aangeeft dat ze zich even veilig zouden gevoeld zouden hebben zonder sneltest. 71% zou zich bovendien even veilig voelen als er maar 1 ipv 2 stoelen tussen elke bubbel zou zijn.

Ongeveer 60% van het publiek liet een tweede sneltest afnemen na zeven dagen. Dat is een behoorlijk hoog percentage. 84% geeft dan ook aan dat onze vraag om een tweede test te laten afnemen na zeven dagen, hen niet deed twijfelen aan hun deelname.

Dankuwel ook voor de vele complimenten en de nuttige tips die we ontvingen, we hebben veel geleerd uit uw reacties.

Maar testevenementen zijn niet het nieuwe normaal! Sinds 9 juni spelen we weer voorstellingen in de Bourla en de Waagnatie, met social distance en mondmasker, maar zonder tests. PIERRE is weer open, zodat u na de voorstelling ook kan napraten met uw bubbel op het terras met een goed glas. De resultaten van onze testevenementen en de reacties van ons publiek tonen dat het veilig en comfortabel kan.Laten we met z'n allen nog even volhouden, zodat we hopelijk vanaf september weer op een zorgeloze manier naar theater kunnen, hopelijk zonder mondmasker.

Want cultuur is veilig, en zo noodzakelijk.