nl fr en

Première Romeo & Julia

Na twee maanden repetitie is vanavond de prèmiere van Romeo & Julia in regie van Mokhallad Rasem. Drie Romeo's en drie Julia's vertellen ons samen vele verhalen over de liefde in tekst, beeld, dans en muziek.  

In de Bourla worden op dit moment de allerlaatste puntjes op de i gezet voor de prèmiere van Romeo & Julia. De speelvloer is gedweild en de kostuums zijn gestreken. De dansers warmen hun spieren, de acteurs hun stem en de Mokhallad geeft de laatste aanwijzingen.

Negen weken geleden werd er aan tafel nog geschoven en gepuzzeld met gedichten en fragmenten uit Westerse en Oosterse literatuur. Langzamerhand ontstond toen de structuur van de voorstelling, en in de repetities werd er vervolgens gespeeld met de verschillende achtergronden en stijlen van de drie Romeo's en drie Julia's. Gilda de Bal en Vic de Wachter nemen het grootste deel van de teksten voor hun rekening. In de voorbereiding en tijdens de repetities hebben ze films en muziek meegenomen, teksten aangedragen en zelf geschreven. Het jongste koppel wordt gespeeld door drie duo's van ongeveer 10 jaar oud, elk weer met hun eigen karakter. Vanavond zijn dat Daan en Mona, vrijdag zien we Nathan en Luna en op zaterdag spelen Janten en Ivana. Tussen hen staan dansers José Paulo dos Santos en Eleanor Campell op het podium, die het jongvolwassen koppel vertolken in beweging.

De verschillende generaties Romeo en Julia zijn elkaars heden, verleden en toekomst, en ook elkaars gedachten, herinneringen en dromen. Voor Mokhallad gaat het “over de liefde die als erfelijk materiaal blijft terugkomen wanneer er iemand wordt geboren”. In zijn voorstelling is het klassieke verhaal weliswaar losgelaten, maar Shakespeare is nooit echt ver weg. Waar de klassieke Romeo en Julia een tragische dood sterven door de oorlog tussen hun families, blijven de drie Romeo's en Julia's van Mokhallad in leven, ondanks een oorlog en ondanks elkaar.

Door Roos Euwe

Ook interessante producties: