nl fr en

Orlando geselecteerd voor Nederlands Theater Festival

Zaterdag 11 mei maakte juryvoorzitter Arthur Japin de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival bekend. De Nederlandse jury selecteerde de tien beste voorstellingen van dit theaterseizoen, vijf grote zaal en vijf kleine zaal producties. In de selectie voor de grote zaal werd de Toneelhuisproductie Orlando in regie van Guy Cassiers en met Katelijne Damen gekozen.

Uit het juryrapport:

Met de oerkracht van actrice Katelijne Damen, haar even lyrisch als heldere bewerking van de tekst van Virginia Woolf en de esthetische beeldtaal van Guy Cassiers en zijn beeld- en geluidontwerpers Frederik Jassogne, Giacomo Gorini en Diederik De Cock  hebben de leden van het Toneelhuis een juweel toegevoegd aan hun oeuvre. Orlando – een biografie is zowel een wonderschone esthetische ervaring als een tot denken stemmende voorstelling. Orlando verhaalt over een fantasierijke levensreis die driehonderd jaar duurt en waarin het personage nauwelijks ouder wordt. In die periode maakt hij wonderbaarlijke ontmoetingen en gebeurtenissen mee, en verandert van de ene op de andere dag in een vrouw. Met de juiste dosering van emoties en lichaamstaal weet Damen de gebeurtenissen die soms op het absurde af zijn volledig lucide te spelen. Woolf gebruikt een vertelvorm die in tegenstelling tot wat de titel claimt, een biografie, juist ruim baan maakt voor de verbeelding. Katelijne Damen is briljant in de uitvoering ervan. De eeuwig lijkende woordenstroom doseert zij in deze monologue intérieure met een precisie die moeiteloos oogt. Dan weer met kalme stem, overpeinzend, berustend, fel, of vol acceptatie. Camera’s registreren de bewegingen van Orlando in de ruimte, en tonen deze, vervormd als in een caleidoscoop. De combinatie van kleur- en beeldtaal onderstreept Cassiers vakmanschap en versterkt de weelderige en fantasierijke wereld.

Andere geselecteerde producties zijn onder meer Platonov van NTGent en Na de repetitie / Persona van Toneelgroep Amsterdam. De volledige selectie vindt u op de website van het Nederlands Theater Festival: www.tf.nl.

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 5 tot 15 september 2013 in de theaters in Amsterdam. De speeldata van Orlando worden eerstdaags bevestigd.

Orlando is dit jaar eerst nog te gast op het festival Printemps des Comédiens in Montpellier (op 11 juni) en op het Festival d'Avignon (op 6 juli). Meer info over Printemps de Comédiens op www.printempsdescomediens.com en over het Festival d'Avignon op www.festival-avignon.com.

Ook interessante producties: