Muziekrepetities voor Van den vos in Berlijn

Een jaar of vijf geleden stelde Liesa Van der Aa voor aan FC Bergman om samen “iets te maken”. Een opera, of alleszins iets met muziek. Dat “iets met muziek” zou na enkele rake vergaderingen voortaan Van den vos als werktitel dragen, naar het middeleeuwse dierdicht Van de vos Reynaerde; het zou dan wel geen opera pur sang worden, maar een muziektheatervoorstelling.

Het idee heeft jaren gerijpt, en door de constante toevoer van nieuwe ideeën bleef het project ook evolueren.

Intussen zijn we vijf jaar verder. Op 5 december gaat Van den vos in première in de Bourla. FC Bergman regisseert, geeft vorm en speelt, versterkt door stemkunstenaar Gregory Frateur (Dez Mona), Viviane De Muynck en Dirk Roofthooft en een schare extra acteurs en figuranten. De muzikanten van Solistenensemble Kaleidoskop voeren de muziek live uit, Josse De Pauw schreef het libretto.

Liesa Van der Aa schreef de muziek samen met Michael Rauter en Daniella Strasfogel van het Berlijnse Solistenensemble Kaleidoskop. In oktober vonden in de Berliner Festspiele repetities plaats met het live ensemble en Gregory Frateur. Liesa Van der Aa en Daniella Strasfogel zitten de repetities voor, Michaël Rauter ziet u aan het werk als cellist. In een studio in de Funkhaus Berlin werden meteen de eerste testopnames gemaakt van de muziek. Op basis van die opnames werkte FC Bergman in Antwerpen met de acteurs verder aan de voorstelling. Vanaf deze week komen de twee grote componenten eindelijk samen en wordt er gerepeteerd in de Bourla met acteurs én muzikanten. In rechte lijn naar de première.

Ook interessante producties: