nl fr en

Mokhallad Rasem, theatermaker en gevlucht kunstenaar

Toen Mokhallad op punt stond huiswaarts te keren na een werkverblijf in Duitsland, smeekte zijn moeder hem om niet terug te keren naar Irak. Het begin van zijn zoektocht als theatermaker in Europa.

Mokhallad Rasem (1981) is acteur en regisseur, geboren en opgeleid in Bagdad. Zijn eerste voorstellingen speelde hij daar. Toen hij na een werkverblijf in Duitsland niet meer naar huis kon, kreeg zijn leven een heel andere wending. Hij zou zijn vader niet meer terug zien en het zou vijf jaar duren eer hij zijn andere familieleden weer in zijn armen kon sluiten.
Rozan schreef in opdracht van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en ZebrArt het vluchtverhaal van Mokhallad neer. Het volledige verhaal vindt u hier.

Dagelijks arriveren talloze vluchtelingen in België, onder hen ook vaak kunstenaars. Een afdeling van Vluchtelingenwerk Vlaanderen houdt zich specifiek bezig met deze gevluchte artiesten en helpt hen in het zoeken naar een nieuwe professionele carrière: ZebrArt.

“ZebrArt heeft als missie om kunstenaars die in hun land van herkomst een carrière moesten achterlaten omdat zij werden vervolgd of anderszins op de vlucht moesten, te ondersteunen om opnieuw als professioneel artiest erkend te worden in België, met de nadruk op Vlaanderen en Brussel. ZebrArt werkt aan haar missie door de drempels weg te werken die gevluchte kunstenaars met een professionele ambitie ondervinden bij de uitbouw van een artistieke carrière in de Vlaamse culturele sector. Zo willen we ervoor zorgen dat gevluchte kunstenaars dezelfde kansen krijgen als (beginnende) Vlaamse kunstenaars en wordt culturele uitsluiting tegengegaan.” (uit www.ZebrArt.be)

Op 26 april organiseert Toneelhuis samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en ZebrArt een nagesprek  met gevluchte kunstenaars. Gastsprekers zijn Fatena Al Ghorra, een Palestijnse dichteres en journaliste, en Jérémie Hakeshimana, een Burundees muzikant, samen met Mokhallad Rasem zelf. Erwin Jans, dramaturg van Toneelhuis en voorzitter van de Raad van Bestuur ZebrArt, modereert het gesprek.

Het gesprek vindt plaats na de voorstelling Romeo & Julia in de benedenzaal en is gratis.
Meer info over Romeo & Julia kan u  vinden via deze link.

Ook interessante producties: