nl fr en

Lof van de twijfel

Naar aanleiding van de voorstelling Hamlet vs Hamlet (regie Guy Cassiers, tekst Tom Lanoye) organiseren Toneelhuis en Behoud de Begeerte een avond rond de twijfel.

Met medicus Marc Cosyns, auteur Pieter de Buysser, voormalig politicus en voorzitter 11.11.11.  Jos Gheysels, docent psychologie en psychoanalyticus Lieven Jonckheere en filosoof en astrofysicus Gerard Bodifiée. Moderator is Jan Leyers.

Met de woorden ‘to be or not to be’ begint wellicht het meest beroemde moment van twijfel uit de westerse literatuur. Maar eeuwen voordien al zei Socrates dat hij alleen maar zeker wist dat hij niets wist. De vraag of we bijna 2500 jaar later veel verder staan, is terecht. Twijfel is des menschen, alle bewijzen voor de oerknal ten spijt. Het is onze condition humaine. Je doute donc je suis.

Twijfel vertakt zich over alle menselijke domeinen – de wetenschap, de kunst, het recht, de politiek, de geneeskunde, etc., en speelt daarin een eigen, vaak essentiële rol. Toneelhuis en Behoud de Begeerte vroegen aan een aantal personen om vanuit hun specifieke beroepservaring iets te vertellen over het belang en de plaats van twijfel.

Als intermezzi worden een aantal fragmenten uit de wereldliteratuur voorgelezen waarin twijfel centraal staat en wordt een compilatie van de bekendste to be or not to be filmfragmenten getoond.

30 maart 2014 om 20u
Toneelhuis (Bourla), Antwerpen

GRATIS

Dit evenement vindt plaats in het kader van Mijn dagelijkse portie kunst

Ook interessante producties: