nl fr en

Kevin Janssens en Veerle Baetens samen op de filmset van D’Ardennen

De eerste langspeelfilm van Robin Pront, naar de theatertekst van Jeroen Perceval, wordt verwacht in de filmzaal in het voorjaar van 2016.

In 2003 ging de theatervoorstelling D’Ardennen in première in Toneelhuis (Studio Tokio) met Nico Sturm, Jeroen Perceval en Jochem Balbaert. Nu bewerkte Pront het stuk tot een filmscenario.

Het verhaal: een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert z'n broer te helpen waar mogelijk maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z'n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen. Hun liefde voor dezelfde vrouw leidt tot een confrontatie die tot een hoogtepunt komt wanneer ze in de Ardennen een lijk moeten gaan begraven.

 

Kevin Janssens vertolkt de rol van de ex-gedetineerde broer en veranderde daarvoor ingrijpend van look. Met een achteruitgekamde vetkuif, bijhorende oorring en een collectie littekens in het gezicht is hij het soort überdelinquent dat voortdurend in foute gewoontes hervalt. "Mijn personage is een ongeleid projectiel, dat de verantwoordelijkheid voor gedane zaken voortdurend van zich afschuift. Desondanks probeert hij zijn leven terug op orde te krijgen. Hij is het type dat het wel goed bedoelt maar eigenlijk toch een vogel voor de kat is. Voor zo'n atypische rol vertrek je altijd vanuit je eigen leven. Je gaat op zoek naar gelijkenissen, waardoor je jezelf een rugzak aan ervaringen geeft om dat personage uit te putten."

Na vijf seizoenen Vermist, waarin hij de explosieve moraalflik Nick Bulens was, verkent Janssens als bad guy in D'Ardennen nu ook de andere kant van de maatschappij. "Zonder Vermist tekort te willen doen, vind ik het fijn om eens iemand van vlees en bloed en met enige gelaagdheid te spelen. In Vermist was ik een nevenpersonage, dat gehuld was in good-cop-bad-cop-toestanden."

Jeroen Perceval neemt de rol van de jongste broer op zich en werkt zo al voor de derde keer samen met Pront. "Tegen wil en dank wordt hij mijn fetishacteur (lacht). Onze vertrouwensrelatie is zo sterk geëvolueerd dat het lijkt alsof ik met een vriend werk. Daardoor durf ik sneller erg kritisch zijn tegen Jeroen." Al wil Perceval zijn regisseur allerminst dogmatisch noemen. "Het klopt dat Robin en ik erg perfectionistisch zijn, maar ik heb hem ook al weten ingaan tegen de coryfeeën op de set."

Ook Veerle Baetens keert na omzwervingen in Europa terug in een Vlaamse film. "Ook mijn personage is psychologisch enigszins labiel. In mijn ogen focust de film op spijtige kinderen, die het geluk misten om ouders te hebben die benadrukten dat studeren belangrijk was."

De opnames van D'Ardennen lopen nog tot en met 28 februari op diverse locaties in Antwerpen en de Ardennen.

Kevin Janssens is dit seizoen in Toneelhuis nog te zien in Passions humaines en in Desperado.

Lees hier het integrale artikel op de site van Knack

Ook interessante producties: