Guy Cassiers over De welwillenden

Naar aanleiding van de seizoenspresentatie van Le Phénix sprak Guy Cassiers deze videoboodschap in voor het publiek in Valenciennes.

“Als u geboren bent in een land en in een tijd waarin niemand uw vrouw en kinderen komt vermoorden, en waarin ook niemand u komt vragen andermans vrouw en kinderen te vermoorden, dan hebt u geluk. Dat geluk heb ik niet gehad. Maar dat maakt u nog niet tot een beter mens. Zodra u zo hoogmoedig bent om dat te denken, wordt het gevaarlijk.” - Max Aue in De Welwillenden van Jonathan Littell

Guy Cassiers waagt zich voor de nieuwe coproductie met Toneelgroep Amsterdam aan de bijna duizend pagina’s tellende roman De Welwillenden van Jonathan Littell over de Jodenvernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De voorstelling maakt deel uit van een Europees project waarvoor Toneelhuis de steun van het Creatief Cultuurprogramma van de Europese Unie ontving. De welwillenden reist in 2016 onder meer naar Valenciennes (Le Phénix), naar Istanbul (Istanbul Theatre Festival),  Rome (festival RomaEuropa) en Girona (Festival Temporada Alta) en in 2017 naar Amiens (Maison de la Culture d’Amiens). Ook zal er een longread ontwikkeld worden, een rijk multimediaal vormgegeven website die het publiek een diepgaand inzicht wil bieden in de theatrale bewerking van het boek. Samen met de Europese partners worden er ook lokaal educatieve initiatieven opgestart.  

Naar aanleiding van de seizoenspresentatie van Le Phénix sprak Guy Cassiers deze videoboodschap in voor het publiek in Valenciennes.

Ook interessante producties: