Guy Cassiers naar Tokio voor Japanse creatie van House of the Sleeping Beauties

Guy Cassiers vertrekt vandaag naar Japan en repeteert er samen met Kris Defoort een maand lang aan de Japanse creatie van House of the Sleeping Beauties. Die is op 10 en 11 december te zien in het Bunka Kaikan Theatre in Tokio.

In 2009 creëerden componist Kris Defoort en regisseur Guy Cassiers het operaproject House of the Sleeping Beauties, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1961 van de Japanse auteur en Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata.

Kunstwerken reizen tussen culturen: de muziektheatervoorstelling reist nu terug naar Japan.  Eind 2016 is House of the Sleeping Beauties uitgenodigd in Tokio en krijgt Guy Cassiers de kans de voorstelling in Japan opnieuw te maken, nu met een Japanse cast. Het gaat hier veeleer om een nieuwe creatie dan om een loutere herneming met een andere cast.

Het boek vertelt de opeenvolgende bezoeken van de oude heer Eguchi aan een vreemd en teder bordeel waar oudere mannen de nacht kunnen doorbrengen en zich in bed kunnen aanvlijen tegen de warme lichamen van door slaapmiddelen verdoofde, zeer jonge meisjes: een verhaal over afscheid nemen, ouderdom en dood.

Componist Kris Defoort plaatst in zijn opera de stem als instrument centraal: binnen de slaapkamer heerst de lyriek en de zang, daarbuiten de gesproken dialoog. Binnen en buiten, gezongen en gesproken: twee werelden van weemoed, maar verschillend in kleur, in intensiteit, in emotionaliteit.

Ook interessante producties: