Een theaterwereld gaat open

Een theaterwereld gaat open

Sofie Moors, bacherlorstudente Nederlands-Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen, liep twee maanden stage als regieassistente bij Toneelhuis bij de voorstelling Het kleine meisje van meneer Linh. Lees hier haar stageverslag.

Op de zolder van de prachtige Bourlaschouwburg mocht ik meewerken aan de creatie van Het kleine meisje van meneer Linh van Guy Cassiers. Deze voorstelling vertelt het verhaal van een grootvader die met zijn kleindochter naar een ander land trekt. Ook ik kwam als een meneer Linh in een nieuwe wereld terecht: nog zonder enige praktijkervaring werd ik ondergedompeld in het land van het theater-maken.

En de wegen naar dat land zijn heel onberekenbaar: acteurswissels, ingewikkelde techniek en glijdende uren maakten er een hobbelig parcours van. Maar misschien was dit bewogen traject wel het beste wat me kon overkomen: een confrontatie met zo veel uitdagingen is dé perfecte leerschool. Zo kreeg ik vanaf dag één heel wat verantwoordelijkheden: ik maakte een draaiboek, rekwisieten- en repetitielijsten en ik hielp mee aan het script. Ook repeteerden we dikwijls tot in de late uurtjes.

Vooral flexibiliteit, humor en relativeringsvermogen waren op zo’n repetitiemomenten broodnodig. Deze capaciteiten aan de praktijk kunnen toetsen, was een unieke ervaring die ik heb mogen delen met een fantastisch team. Dankzij mijn stage ging er dan ook een nieuwe wereld voor mij open. En één ding staat vast: in dit land van theater wil ik nog veel vaker vertoeven.

Tekeningen door Sofies broer, gebaseerd op de theatervoorstelling Het kleine meisje van meneer Linh

Ook interessante producties: