Dansrepetities Grensgeval gestart

In Antwerpen zijn de studenten dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder leiding van choreografe Maud Le Pladec gestart met de dansrepetities voor Grensgeval (Guy Cassiers), naar Die Schutzbefohlenen van Elfriede Jelinek. Hierbij vindt u een fotoverslag van de kennismakingsweek.

Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef in 2013 Die Schutzbefohlenen als reactie op het steeds schrijnender wordende vluchtelingenprobleem in Europa. Voor Jelinek is de vluchteling bij uitstek de figuur om de situatie van het hedendaagse Europa door te lichten en de discussie te voeren over normen en waarden, de plek van religie en de verantwoordelijkheid van de politiek.


Dagelijks kijken we naar beelden van en luisteren naar commentaar over vluchtelingen en migranten, maar kunnen we daarom zeggen dat we de ‘vluchtelingencrisis’ begrijpen? Misschien gaat de ernst en de omvang van de vluchtelingencrisis de mogelijkheden van het theater en de theatrale verbeelding te buiten? Misschien ontsnapt de kunst ondanks alle goede bedoelingen - misschien precies omwille van zijn goede bedoelingen - niet aan een esthetisering (en dus ook neutralisering) van het lijden van de anderen? 


Guy Cassiers leest de tekst van Jelinek als een polyfonie van stemmen en thema’s die gedragen wordt door vier acteurs (Katelijne Damen, Abke Haring, Han Kerckhoffs en Lucas Smolders). Zij geven een stem aan de asielzoeker die in Europa geen stem krijgt, aan de vluchteling van wie men het verhaal en de vraag niet wil horen, aan wie men geen bestaansrecht wil toekennen. 

Tegenover deze woordenstroom kiest Cassiers voor een sterke fysieke aanwezigheid in de groep van zestien dansers die gechoreografeerd worden door de Franse choreografe Maud Le Pladec. In 2015 werkten Cassiers en Le Pladec al samen voor de opera Xerse in Opéra de Lille. In juni 2016 werd Le Pladec aangesteld als de nieuwe directeur van het Centre Chorégraphique National d’Orléans. 

 

 

Voor de Nederlandstalige creatie werden zestien dansers geselecteerd uit het Conservatorium Antwerpen: Samuel Baidoo, Pieter Desmet, Julia Godina Llorens, Meike Stevens, Pauline Van Nuffel, Sandrine Wouters, Marcus Alexander Roydes, Berta Fornell Serrat, Alexa Moyo, Aki Iwamoto, Hernan Manchebo Martinez, Bianca Zueneli, Daan Jaarsveld, Machias Bosschaerts, Sarah Fife en Lukacks Levente. 
Maud Le Pladec ontwikkelt samen met hen een choreografie op basis van een aantal dramaturgische grondbeginselen die tussen Guy Cassiers en haar vastgelegd worden. Wanneer de voorstelling volgend seizoen op tournee gaat in Frankrijk en Spanje, zal de choreografie telkens opnieuw ingestudeerd worden door een nieuwe constellatie van dansers, te rekruteren door de Europese partnerplekken.

De voorstelling gaat op 4 mei in première in de Antwerpse Bourlaschouwburg.

 

Ook interessante producties:

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon

Dag van de Dans Dans Archief

Dag van de Dans

Toneelhuis / studenten Dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Artesis Hogeschool) / Maud Le Pladec