nl fr en

Audiobeschrijving in de Bourla en op reisplekken

Samen met VeBeS, Intro, de vaste audiobeschrijfsters Selina Van Gool en Priscilla Poldervaart werkt Toneelhuis sinds een aantal seizoenen met veel enthousiasme aan het toegankelijk maken van zijn voorstellingen voor mensen met een visuele beperking.
Dit gaat niet onopgemerkt voorbij!

Het aantal inschrijvingen voor de audiobeschrijvingen in de Bourla stijgt en ook de reisplekken tonen meer en meer interesse om AD aan te bieden bij een Toneelhuisvoorstelling.

Dit seizoen alleen al ontving Toneelhuis meer dan 60 geïnteresseerden voor AD’s van de Toneelhuisproducties De blinden en AUGUSTUS ergens op de vlakte. Ook voor de komende matineevoorstelling van Maria Stuart met AD zijn er al bijna 40 inschrijvingen.

AUGUSTUS ergens op de vlakte, momenteel op tournee, speelde ook in Gent (NTG), Heist-op-den-Berg (CC Zwaneberg) en Turnhout (De Warande) voorstellingen met AD. De reacties zijn enthousiast en dat werkt aanstekelijk.

Hoe gaat dit te werk?

Audiobeschrijving (of audiodescriptie) is een techniek waarbij een vertelstem, tussen de dialogen en achtergrondgeluiden door, extra informatie geeft over een film, tv-programma, theaterstuk of zelfs een muziekfestival of voetbalwedstrijd. Deze informatie beschrijft wat er allemaal te zien is, zodat ook blinden en slechtzienden het programma of evenement kunnen volgen.

Toneelhuis biedt audiobeschrijvingen aan tijdens matineevoorstellingen. Vanuit Toneelhuis en VeBeS worden mensen aangeschreven. Op de dag zelf spreken we met de groep blinden en slechtzienden een uur voor de voorstelling af in de inkomhal van de Bourla. Na het uitdelen van de tickets gaat de groep onder begeleiding van vrijwilligers van Intro en suppoosten van Toneelhuis naar de vestiaire. Daar worden de hoofdtelefoons uitgedeeld. Eens in de zaal, testen we de hoofdtelefoons. Als alles technisch op punt staat, wordt de inleiding beluisterd via de hoofdtelefoons. Daarna is het de beurt aan de acteurs. Zij stellen zichzelf en hun personage live voor en beschrijven kort hun kostuum. Vlak voor de voorstelling volgt er nog een herhaling van de inleiding zodat alles vers in het geheugen zit, alvorens de voorstelling van start gaat.

Naast individuele inschrijvingen worden er ook inschrijvingen gecentraliseerd door VeBeS. Per seizoen kiezen zij drie voorstellingen uit waarvan zij een activiteit maken voor hun leden. De overige AD’s worden vermeld in hun communicatie maar de boekingen verlopen via Toneelhuis. Mensen komen dan op individuele basis de voorstelling bijwonen.

Toneelhuis werkt ook mee aan het verspreiden en bekendmaken van AD en houdt de vinger aan de pols van onderzoek rond  AD in België. Zo ondersteunen we het doctoraatsonderzoek van Nina Reviers aan Universiteit Antwerpen (afdeling Vertalers en tolken). Zij legt zich onder meer toe op het opstellen van kwaliteitsindicatoren van live AD in theater.

Verder gaan we ook steeds in op vragen van studenten of cursisten die een AD willen bijwonen. Vorig seizoen kregen we acht cursisten van de workshop AD in Artesis Hogeschool onder begeleiding van Nina Reviers. Tijdens de matinee van De blinden en AUGUSTUS ergens op de vlakte kregen we bezoek van een vijftigtal studenten van de Karel de Grote Hogeschool binnen de richting Kunst- en Cultuurbemiddeling. Zij kozen voor het vak ‘Participatie Specifieke Doelgroepen’ en wilden graag een AD meemaken. De groep volgde de voorstelling met een blinddoek en hoofdtelefoons om de ervaring zo compleet mogelijk te maken.

Kioni Papadopoulos, laatstejaarstudente fotografie aan Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen) koos als onderwerp van een documentairereeks, het in beeld brengen van een blind of slechtziend persoon. Zij volgde de groep blinden en slechtzienden tijdens de AD van AUGUSTUS ergens op de vlakte.  Het eindresultaat ziet u onderaan.

Sinds dit seizoen beidt Toneelhuis AD aan bij de verkoop van zijn voorstellingen. Theaters en culturele centra die interesse hebben, kunnen de beschrijving van een Toneelhuisvoorstelling gratis gebruiken. Selina Van Gool en Priscilla Poldervaart verzorgen de AD ter plekke en Intro zorgt voor de nodige toeleiding en omkadering (hoofdtelefoons, vrijwilligers). VeBeS neemt de gerichte communicatie naar de doelgroep op zich. 

Vragen of interesse: neem contact op Maya Van Puymbroeck (aanspreekpunt toegankelijkheid Toneelhuis): maya.vanpuymbroeck@toneelhuis.be of 03/ 244 88 33

Komende matineevoorstellingen met audiobeschrijvingen zijn:
Maria Stuart (Ivo Van Hove): zondag 7 december 2014
Sirene (Bart Meuleman): 11 januari 2015
Othello (Mokhallad Rasem): 29 maart 2015
WE DON'T SPEAK TO BE UNDERSTOOD (Benjamin Verdonck & Pieter Ampe): 10 mei 2015
Passions Humaines (Guy Cassiers & Erwin Mortier): 17 mei 2015

Beelverslag Kioni Papadopoulos

Ook interessante producties: