nl fr en

Jan Lauwers

Jan Lauwers (Antwerpen, 1957) werd vooral bekend om zijn baanbrekend theaterwerk met het gezelschap Needcompany dat hij in Brussel oprichtte in 1986. 

Jan Lauwers (Antwerpen, 1957) werd vooral bekend om zijn baanbrekend theaterwerk met het gezelschap Needcompany dat hij in Brussel oprichtte in 1986. Zijn opleiding als beeldend kunstenaar is bepalend voor zijn omgang met het medium theater en leidt tot een eigenzinnige, grensverleggende theatertaal, die het theater en zijn betekenis onderzoekt.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze taal is het transparante, ‘denkende’ acteren in sterk beeldende settings. Bekroonde producties van zijn hand zijn o.m. Isabella’s Room (2004), De blinde dichter (2015) en het recente Oorlog en terpentijn (2017). In augustus 2018 regisseert Lauwers Monteverdi’s opera L’incoronazione di Poppea die in première gaat op de Salzburger Festspiele (AT). In 2019 ging bij de Ruhrtriënnale Al het goede in première. Lauwers tekende voor tekst en regie. En in juli 2021 komt in Barcelona Billy’s Violence uit, op een tekst van Victor Lauwers. 

Intussen bouwde Jan Lauwers (vanuit de autonome organisatie Afang) ook aan een aanzienlijk oeuvre beeldend werk. In 2014 werd hij beloond met de Gouden Leeuw Lifetime Achievement Award in de Biënnale van Venetië. In 2017 ging in het McaM te Shanghai de tentoonstelling Silent Stories open.

Vanaf het seizoen 2017-2018 is Jan Lauwers betrokken bij P.U.L.S. (Project for Upcoming Artists for the Large Stage).

Producties van/met ‘Jan Lauwers’

Nieuws over ‘Jan Lauwers’

Artikel — 7 december 2017

De engel en de kopieerfout

The weight of this sad time we must obey;
Speak what we feel, not what we ought to say.
The oldest hath borne most: we that are young
Shall never see so much, nor live so long
.
(Shakespeare, King Lear)