nl fr en

Jan Fabre

Jan Fabre (Antwerpen, 1958) heeft zich de voorbije dertig jaar geprofileerd als theatermaker, auteur en beeldend kunstenaar. 

Jan Fabre (Antwerpen, 1958) heeft zich de voorbije dertig jaar geprofileerd als theatermaker, auteur en beeldend kunstenaar. Het lichaam in al zijn gedaanten is van in de vroege jaren tachtig tot nu het centrale voorwerp van zijn onderzoek. In elk genre dat hij bespeelt, zoekt hij de grenzen op. Ook vandaag onderzoekt hij en breekt hij met de codes van het bestaande theater door er realtimeperformance in te brengen, ‘levende installaties’ noemt men ze soms; dan weer ondervraagt hij het medium dans in een poging om de choreografische mogelijkheden van de dans te verrijken. Hij opereert voor zijn theaterwerk vanuit zijn gezelschap Troubleyn. Mount Olympus uit 2015, de theatermarathon die een etmaal duurt, is inmiddels een begrip. Belgian Rules/Belgium Rules - Fabre’s ode aan België - volgt kort daarop (2017). Voor zijn beeldend werk vertrekt Fabre vanuit Angelos bvba; de tentoonstelling Jan Fabre au Louvre: l’ange de la métamorphose, het ‘keverplafond’ in het Koninklijk Paleis in België en Jan Fabre: knight of despair/warrior of beauty in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg (RU) zijn enkele van zijn recente exploten.

Vanaf het seizoen 2017-2018 is Jan Fabre betrokken bij P.U.L.S. (Project for Upcoming Artists for the Large Stage).

Producties van/met ‘Jan Fabre’

Nieuws over ‘Jan Fabre’

Artikel — 26 april 2018

Een ontmoeting met Robert Wilson

In het kader van de reeks Masters of the 21st Century verwelkomt Jan Fabre/ Troubleyn met grote trots de Amerikaanse theaterkunstenaar Robert Wilson op 21 en 22 mei 2018.