nl fr en

Ivo van Hove

Ivo van Hove (Turnhout, 1958) begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981. Vanuit de kleinere gezelschappen als AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd waar hij artistiek directeur en regisseur was, stootte hij door naar grotere structuren als Het Zuidelijk Toneel, het Holland Festival en uiteindelijk Toneelgroep Amsterdam waar hij sinds 2001 directeur is.

Ivo van Hove (Turnhout, 1958) begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981. Vanuit de kleinere gezelschappen als AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd waar hij artistiek directeur en regisseur was, stootte hij door naar grotere structuren als Het Zuidelijk Toneel, het Holland Festival en uiteindelijk Toneelgroep Amsterdam - dat sinds 2019 opereert onder de naam Internationaal Theater Amsterdam - waar hij sinds 2001 directeur is. Met een bijzonder lange reeks van internationale prijzen op zijn conto is hij inmiddels internationaal ‘incontournable’ geworden als subliem acteursregisseur die zowel klassiek theaterrepertoire tot aangrijpend en hyperhedendaags drama transformeert als nieuw repertoire creëert met bewerkingen van filmscenario’s en romans. Romeinse tragedies en Kings of War naar Shakespeare, Na de repetitie/ Persona naar Ingmar Bergman, Les Damnés (met La Comédie- Française), de gelauwerde Lazarus-muziekvoorstelling (met David Bowie) in New York en de muziektheatervoorstelling De dood in Venetië (2019) zijn slechts een kleine greep uit een succesvol oeuvre. In 2019 regisseert hij Freud, met acteurs van FC Bergman en ITA. FC Bergman tekent voor de tekstbewerking.

Vanaf het seizoen 2017-2018 is Ivo van Hove betrokken bij P.U.L.S. (Project for Upcoming Artists for the Large Stage).

Producties van/met ‘Ivo van Hove’

Nieuws over ‘Ivo van Hove’

Artikel — 1 juni 2017

Peter Van den Begin genomineerd voor Louis d’Or voor zijn rol in Risjaar Drei!

Peter Van den Begin is door de Nederlandse Toneeljury genomineerd voor de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol voor zijn vertolking in Risjaar Drei. De voorstelling van Toneelhuis | Olympique Dramatique - in regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal - werd bovendien geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017!
Ook De dingen die voorbijgaan, een coproductie van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove, werd geselecteerd voor de twee Theaterfestivals. Proficiat!

 

Artikel — 18 oktober 2016

Ivo Van Hove ontvangt Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015

Ivo Van Hove ontving de prijs uit van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De theater- en operaregisseur wordt geloofd voor zijn "indrukwekkende visionaire parcours" en voor zijn "hoogstaande producties". Minister Gatz prees hem voor zijn rijk gevuld en baanbrekend palmares.