nl fr en

Abke Haring

Abke Haring (1978) schrijft theaterteksten, regisseert ze en acteert er ook in. Abke Haring speelt eveneens in regies van andere regisseurs; zo was ze o.m. te zien als Hamlet in Hamlet vs Hamlet, in een regie van Guy Cassiers. In haar eigen creaties eist het fysieke ‘performance’- element duidelijk zijn plek op, wat samen met de sterke sfeerschepping en beeldcreatie de term ‘triptheater’ uitlokt bij de pers als typering van haar werk. Abke Haring sluit met PLATINA een periode van veertien jaar als Toneelhuismaker en -actrice af. Vanaf het seizoen 2018-2019 gaat ze freelancen als maker en actrice

Abke Haring (1978) is sinds 2010 een van de vaste Toneelhuismakers. Ze schrijft theaterteksten, regisseert ze en acteert er ook in. Ze speelt eveneens in regies van andere regisseurs. In Toneelhuis maakt Haring eerder al eigen werk, Kortstond (2004) en Hoop (2006). Ze acteert in Luk Percevals Het kouwe kind (2003) en Turista (2005), in Beats (2006) van Josse De Pauw, in Gerucht (2007) van Lotte van den Berg, in Mefisto for ever (2006) en Atropa. De wraak van de vrede (2008) van Guy Cassiers, en in De indringer in regie van Peter Missotten (2010).

In datzelfde jaar 2010 schrijft en regisseert Abke Haring een nieuw stuk, HOUT, waarin ze zelf ook speelt. Ze vertolkt even later een van de twee hoofdrollen in Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles in regie van Guy Cassiers. In 2011 volgt FLOU: opnieuw schrijft zij de tekst, en regisseert ze zichzelf en haar tegenspeler Han Kerckhoffs. “Kraakhelder”, “een schone wonde”, “grote kunst”, zegt de kritiek. In 2012 maakt Abke Haring samen met Benjamin Verdonck Song#2, “een pareltje van belevingstheater, van ritueel ervaringstheater. Om te koesteren.” In november 2013 maakt Abke Haring TRAINER, een voorstelling die “de heerschappij van de economie lijfelijk voelbaar maakt”. Abke Haring tekent voor tekst en regie, en is een van de vijf performers. In maart 2014 neemt Abke Haring de hoofdrol voor haar rekening in Hamlet vs Hamlet, in een regie van Guy Cassiers en op tekst van Tom Lanoye. Het levert haar de Theo d'Or op voor de beste vrouwelijke hoofdrol. In het najaar van 2014 speelt zij in De blinden van Maeterlinck in een regie van Guy Cassiers. In het najaar van 2015 maakt Abke Haring een solo, gabaseerd op een nieuwe eigen tekst, UNISONO. In 2016 speelt ze mee in De welwillenden, naar de gelijknamige roman van Jonathan Littell, in een regie van Guy Cassiers. In het seizoen 2016-2017 acteert ze in De dingen die voorbijgaan, naar de roman van de Nederlandse schrijver Louis Couperus, in een regie van Ivo van Hove, en in Grensgeval, op tekst van de Oostenrijkse auteur en nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek, in een regie van Guy Cassiers.

In het seizoen 2017-2018 creëert Abke Haring nieuw werk, PLATINA, waarvoor ze zelf de tekst schrijft die ze speelt met Koen van Kaam.

Abke Haring sluit met PLATINA een periode van veertien jaar als Toneelhuismaker en -actrice af. Vanaf het seizoen 2018-2019 gaat ze freelancen als maker en actrice.

Producties van/met ‘Abke Haring’

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon

Boeken van/met ‘Abke Haring’

Aars!

Aars!

Peter Verhelst / Luk Perceval

Ontdek alle publicaties

Nieuws over ‘Abke Haring’

Artikel — 10 september 2018

Ik weet niet wat ik moet zeggen

ik heb vaak iets gezegd
ik heb vaak geprobeerd iets te zeggen
maar je hebt het nooit begrepen
mijn pogin
g

De situatie is helder: hij gaat dood, zij wil een goed laatste gesprek. Hoe doe je dat? Wat zeg je als je niet meer weet wat te zeggen?

Artikel — 4 september 2018

PLATINA: in gesprek met twee edele metalen

Na veertien jaar sluit theatermaker Abke Haring haar periode in Toneel­huis af met de voorstelling PLATINA, die zowel geselecteerd werd voor het Vlaams als het Nederlands Theater­Festival. Daarin brengt ze een aangrijpend portret van een koppel dat een laatste poging doet om aansluiting bij elkaar te vinden. Een gesprek met Abke en haar tegenspeler Koen van Kaam over verscheurende thema’s en verbindend vertrouwen.

Artikel — 22 augustus 2018

PLATINA én Poquelin geselecteerd voor Theaterfestival Vlaanderen én Nederland, Yvonne te zien in Circuit X!

Abke Harings PLATINA: "kwetsbare menselijkheid die indruk maakt."

Poquelin II: "een prachtige ode aan het meest precaire beroep in ons theaterbestel, dat van de toneelspeler/-ster zelf."

Yvonne, prinses van Bourgondië van Timeau De Keyser & Tibaldus: "Het absurde universum van Gombrowicz krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update."

Artikel — 7 juni 2018

Tussen wonde en gebed

Toneelhuis en Bebuquin gaven een tekstuitgave uit die de twee meest recente teksten van Abke Haring bundelt. Dramaturg Erwin Jans licht toe.
Het boekje is te koop bij Toneelhuis voor €8.

Meer nieuws