nl fr en

Matisklo

Bosse Provoost

2020 is een bijzonder Paul Celan-jaar. Het is een eeuw geleden dat Paul Celan geboren werd in Czernowitz, en een halve eeuw sinds hij gestorven is in Parijs. 
Op 4 april 2020 zou Matisklo, de voorstelling van Bosse Provoost die werd opgebouwd rond gedichten van Celan, spelen in de Brakke Grond in Amsterdam. Vanwege Covid-19 werd de voorstelling helaas geannuleerd. 

In 2019 publiceerden Toneelhuis en Poëziecentrum een tekstuitgave met gedichten van Paul Celan naar aanleiding van de voorstelling. Omwille van deze bijzondere omstandigheden kan u de publicatie hier tijdelijk online lezen!

Paul Celan gaat als overlever van de Holocaust moreel en talig tot het uiterste. Zijn poëzie reikt naar wat zich 'voorbij' de taal bevindt: een wereld lang voor of ver voorbij de mensen, een spreken vanuit het eigen dood­-zijn. De gedichten van Paul Celan in deze bundel stonden centraal tijdens de creatie van de theatervoorstelling Matisklo. Bosse Provoost zoekt daarin met vijf andere theatermakers naar de limieten van het uitspreekbare en afbeeldbare aan de hand van de gedichten, kostuums die een mens opslokken en hoopjes bezielde materie.
Vertaler Ton Naaijkens schreef het voorwoord, Bosse Provoost en Geert Belpaeme lichten de voorstelling toe in de epiloog.

Haalt u het prachtige boekje, vormgegeven door Paul Verrept graag fysiek in huis? Bestel het hier.
We verwerken de aanvragen 1 keer per week. De boekjes worden veilig door De Post bij u thuis bezorgd.

Net nu publiceerde Ton Naaijkens, vertaler van de gedichten voor Matisklo, in De Groene Amsterdammer een bespreking van de nieuwste (omvangrijke) brievenbundel van Celan.