TH - maker - Bart Meuleman

Bart Meuleman (1965) is theaterauteur, essayist, dichter en Toneelhuismaker. Hij bespeelt in zijn werk een breed palet van genres en onderwerpen, waarbij hij telkens zoekt naar het meest geknipte genre voor het onderwerp dat hem bezighoudt. Dat zegt ook iets over de persoon van Meuleman: een man met een onafhankelijke geest en een breed maatschappelijk engagement, een maker die niet in één categorie onder te brengen is, of zich makkelijk tot deze of gene club bekent.


Bart Meuleman - foto Frieke Janssens  - Niet rechtenvrij te gebruiken

Bart Meuleman (1965) is theaterauteur, essayist, dichter en Toneelhuismaker. Bij Querido verschenen van hem twee dichtbundels, hulp (2004) en omdat ik ziek werd (2008) en een boek over popmuziek, De donkere kant van de zon (2009). Hij schrijft kinderboeken over het innemend-trieste Mijnheertje Kokhals. Met het theatercollectief De Zweep maakt hij De smerige trilogie (1999-2001). Hij tekent voor een heel aparte verzameling teksten en dito regies: Maison fragile (2004, i.s.m. Abke Haring), Martens (2006) en The Bult and the Beautiful (2007).

Voor Toneelhuis bewerkt en regisseert hij in 2010 twee verhalen van Franz Kafka: In de strafkolonie en Het hol. Even later selecteert het Theaterfestival Gregoria, een regie van Meuleman naar de gelijknamige roman van Maurice Gilliams (KVS, 2011). Intussen groeit Duts, een televisieserie gemaakt door Bart Meuleman en Herwig Ilegems, uit tot een cultsucces. In 2012 transformeert Meuleman De man in de mist, een verhaal van Maurice Gilliams, tot intiem muziektheater. Op datzelfde elan creëert hij het broeierige Half elf zomeravond naar Marguerite Duras (2012). Met Desperado (Kas & de Wolf) eindigt hij het seizoen 2012-2013 op een meer baldadige noot. In januari 2014 regisseert Bart Meuleman zijn theaterbewerking van De verwondering, Hugo Claus’ eerste grote roman uit 1962.

Lees hier de uitgebreide biografie van Bart Meuleman.